НОВИНИ

Голяма част от сметищата у нас не отговарят на европейските изисквания

Отменено е бедственото положение в община Свищов, обявено заради пожара, който обхвана 50 декара от старото сметище на града. Продължава засипването с пръст на тлеещите отпадъци. Цял ден пожарникари се борят и с огъня на друго сметище - във Велинград. Оказва се, че голяма част от сметищата у нас не отговарят на европейските изисквания и са леснозапалими.

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 23.08.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Почивният сезон изглежда е най-натоварен за пожарникарите. От началото на месеца те са се борили с над 2700 пожара. Днес гасят и сметището на Велинград. Поредното сметище, в което пламва пожар. Там пожарникарите се опитват да спрат огъня по пътя му към гората. Оказва се не само горещините са виновни за честите запалвания в сметищата. Вина имат и общините, които не са изпълнили нужните мерки и просто са оставили боклуците.

На 96 места в България има планини от боклуци. Държавата знае за тях. Те не само не отговарят на изискванията, но и могат да бъдат опасни - защото са леснозапалими.

Опасните сметища са тези, които не са рекултивирани. Такива има в цялата страна. Част от кметовете са започнали нужния процес. В други общини обаче все още не е дадена заявка за някаква промяна. Като например - Дупница, Благоевград, Кюстендил, Бяла и Пазарджик.

Светлана Божкова, началник на отдел "Битови, биоразградими и строителни отпадъци", МОСВ: При тях е възможно да се образуват самозапалителни процеси.

А може и Европа да започне процес срещу нас.

Светлана Божкова, началник на отдел "Битови, биоразградими и строителни отпадъци", МОСВ: Би могло да се стигне до евентуални санкции от ЕК за цялата страна.

И макар държавата да знае кои сметища все още не спазват правилата, не може да направи нищо. Защото първата стъпка трябва да бъде да кметовете.

Светлана Божкова, началник на отдел "Битови, биоразградими и строителни отпадъци", МОСВ: Те, като собственици на депата, са отговорни за изготвяне на проектите, съответно подаването им за финансиране.

И ако в някое от сметищата им пламне пожар, ще бъде трудно да се каже, че просто лятото ни е виновно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 години от Балтийския път
30 години от "Балтийския път"
Почетохме жертвите на тоталитарните режими
Почетохме жертвите на тоталитарните режими