Голямо количество хероин е задържано в 2 ирански ТИР-а на граничния пункт "Капитан Андреево". Още снощи премиерът Бойко Борисов съобщи новината от трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Фирмата, получател на пратката е австрийска. Става дума за една и съща фирма - изпращач от Иран и една и съща фирма, която е трябвало да получи тази пратка. Хероинът е бил укрит в дървени пелети като са пътували 3 ирански камиона. В 2 от тях е било натоварено количеството от 712 кг хероин.

Предполага се, че третия ТИР е трябвало да бъде тестови камион или камион-отцепка. На турския граничен пункт обаче той не е преминал първи и е бил втори в редицата камиони. Смята се, че това е един от най-големите удари по пътя на хероина от Азия към Западна Европа.


Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Това е митническа реализация, информацията е за малко над 700 кг хероин, но повече информация на този етап не може да се дава.

БНТ: Какво е било направлението на камионите, към Западна Европа?

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Най-вероятно става въпрос за транзитен превоз на наркотичното вещество.

БНТ: Тази операция къде поставя България, една от държавите, които се гордеят с това, че са на първо място по осъдени трафиканти?

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Определено България има сериозни постижения в борбата против наркотрафика, България винаги географски е стояла на един от пътищата на трафика на наркотици така, че е съвсем нормално, когато полагаме усилия да задържаме и големи количества.