НОВИНИ

"Голямото четене" приключи, делото "КТБ" започва по същество

След направените промени в НПК, Специализираният съд реши да прекрати четенето на заключителната част от обвинителния акт, която е близо 5 000 страници. Как продължава оттук нататък процесът за източването на близо 2 милиарда и половина лева - вижте от прякото включване на Тихомир Игнатов

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:08, 05.02.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Спорът на страните по делото продължи близо два часа. Според защитата направените промени не се отнасят за вече започнали дела. Освен това нямало съмнение, че били направени именно заради делото,,КТБ". Според защитата спирането на четенето на обвинителния акт наполовина може да наруши правата на някои от обвиняемите.

Константин Симеонов, адвокат: Единственото, което искаме е, да се спазва законът. В конкретния случай той беше нарушен. Става дума за политически процес. Нещата са готови предварително и всичко това, което днес говорихме в залата е така... за обща култура.
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Безброй адвокати, включително и присъстващите в тази зала участваха в създаването на този НПК. Те приемаха нормите от този НПК, включително и много от редакциите. В конкретното изменение не са участвали представители на прокуратурата.

Според заместник-главния прокурор Иван Гешев подобна съдебна практика да се чете обвинителния акт в съдебната зала не се прилага в нито една страна членка на ЕС.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Никъде това, което беше до момента, което почна като комедия и беше на път да стане фарс, да се четат хиляди страници не може да се случи. И точно заради това българските граждани имат това чувства за несправедливост, че нещо не се случва. Българската прокуратура не се страхува от процеса по същество.

Според държавното обвинение защитата умишлено прави опит да бави процеса.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Те правят всичко възможно процесът да се забави доста във времето. Явно разчитат да се реши с извънправни способи - смяна на политическата обстановка, смяна на длъжностни лица, нещо да се промени.

След като процесът тръгва по същество защитата заяви, че ще поиска в съдебната зала да бъде разпитан бизнесменът Делян Пеевски.

Константин Симеонов, адвокат: Адвокатът на Делян Пеевски е занесъл при Цветан Василев определени искания за части от предприятия, които са били под контрола на КТБ. Каквото и да ви говорят, накрая става дума за пари. Нали знаете тази приказка.

Засега соченият от държавното обвинение за ръководител на престъпната група, източила близо над 2 милиарда и половина лева Цветан Василев остава в Сърбия. Адвокатите му заявиха, че не знаят на какъв етап е процедурата по екстрадицията му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортният министър с писмо до ЕП за удължаване на дебата по Мобилност I
Транспортният министър с писмо до ЕП за удължаване на дебата по "Мобилност I"
Еврокомисарят Мария Габриел участва в дебат за по-безопасен интернет
Еврокомисарят Мария Габриел участва в дебат за по-безопасен интернет