НОВИНИ

"Голямото нощно каране" превзе столичните улици в края на мотосезона

Мотори превзеха столичните улици късно снощи. За 4-ти пореден път мотористи организираха "Голямото нощно каране" в края на сезона. Инициативата е срещу агресията, катастрофите и смъртта на пътя и в подкрепа на толерантността между шофьорите.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:35, 23.09.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Мощна машина на две колела, кожени дрехи и каска - трите златни неща, които притежава всеки моторист. Край резиденция "Бояна" снощи се събраха хиляди.

Георги Янчев, SOFIA RIDERS: Идеята на нощното каране е да почетем паметта на нашите загинали братя и сестри по пътищата. Правим го за 4-ти път. Всяка година ставаме все повече и повече. Тази година за първи път включваме и един автомобил на легендата в автомобилизма Крум Дончев. Тенденцията е да покажем, че автомобилисти и мотоциклетисти имат място на пътя. Призивът ни е да бъдем толерантни един към друг.
Николай Богданов, моторист: Наблюденията ми е, че културата много се е повдигнала на движението по пътищата и все повече и повече автомобили започват да пазят нас мотористите, които сме най-уязвимите участници в движението.

Неправилните маневри, с които мотористите са засичани и превишената скорост, както от страна на автомобилите, така и от страна на моторите са двете най-чести причини за тежки катастрофи с жертви, сочи статистиката. За легендарния състезател Крум Дончев обаче състоянието на пътя и подготовката на шофьорите са на първо място и това е проблем от десетилетия.

Крум Дончев, автомобилен състезател: Сцеплението на българските пътища е нищожно. Особено когато завали дъжд, те стават изключително опасни. Образуват се реки по тях, нямат добро водоотичане, образува се аквапланинг, който е изключително опасен за водачите. Никой обаче не получава квалификация как да реагира при аквапланинг в дадена ситуация.

Вниманието и зачитането на другия, когато си зад волана или върху мотора обаче си остава основното условие да стигнеш там, за където си тръгнал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни уроци по китара и барабани на The Brava Balkan Fest
Безплатни уроци по китара и барабани на The Brava Balkan Fest
Ретро влакът с парен локомотив Корона експрес пристигна на гара Трапезица
Ретро влакът с парен локомотив "Корона експрес" пристигна на гара Трапезица