НОВИНИ

"Голямото рок междучасие" на БНТ1 с отличие за иновативен културен проект

В навечерието на 12 август, обявен от ООН за Международeн ден на младежта, Българската асоциация на работодателите в областта на културата и Граждански институт връчиха годишните награди „ПроКултура – 2017“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура чрез иновативни проекти. Проектът на БНТ1 „Голямото рок междучасие“ е носителят на приза в категория „Mедии“.

голямото рок междучасие бнт1 отличие иновативен културен проект
bnt avatar logo
от БНТ
15:50, 14.08.2017
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

В мотивите на журито е отличен подходът на обществената телевизия да дава достъп на талантливи млади хора до изява пред широка публика, цялостния принос на проекта за приобщаване на подрастващите към стойностни културни феномени, приносът за развитие на партньорства между творческия сектор и младите хора, новаторството и вдъхновението на проекта.

БНТ продуцира телевизионната реализация на деветия сезон на конкурса „Голямо междучасие”, който е създаден през 2008 година от Димитър Кърнев и членовете на група D2. Досега в уникалното музикално състезание са взели участие почти 500 младежки рок-групи, а през 2016 г., по инициатива на програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова, се превърна в музикално риалити, което спечели симпатиите на хиляди зрители.

"Голямото Рок Междучасие" предизвика истински фурор в социалните мрежи и върна към БНТ интереса на най-младата аудитория“, споделя Севда Шишманова. „Форматът показа, че расте поколение с изключителен музикален вкус и професионално ниво. Ученическите групи "разбиха" ефира и се оказа, че рок културата, наследена от родителите им, за тях е активна платформа. БНТ им даде шанс да я реализират пред най голямата публика - телевизионната" – смята програмният директор на БНТ1.

Телевизионната версия на проекта „Голямото рок междучасие“ привлече рекорден брой училищни рок групи от цялата страна - над 140, а обществената телевизия даде възможност на талантливите млади музиканти да стъпят на най-престижната сцена, да спечелят множество почитатели и да променят своята творческа съдба. Най-популярните български рок-изпълнители, музикалните идоли на не едно поколение, специалисти и педагози с международна кариера станаха част от проекта на БНТ1 „Голямото рок междучасие“, а телевизионното шоу бе реализирано с финансовата подкрепа на Първа инвестиционна банка. За шестте седмици, през които бе излъчван в национален ефир, проектът завладя и социалните мрежи и привлече вниманието към младите изпълнители на редица журналисти, музиканти, продуценти, артисти и на многобройна аудитория.

В момента победителите в първия телевизионен сезон на „Голямото рок междучасие 2016“ – добричката група „Блъд ръш“ – приключват записите на авторската си песен, която създадоха в рамките на проекта. Предстои официалното представяне на новото парче на групата. Освен пълно музикално оборудване младите музиканти имаха възможност да спечелят много почитатели и да се вземат участие в новогодишния спектакъл на обществената телевизия – „Сцена под звездите“.

От утре започва записването за участие в новото издание на конкурса "Голямо междучасие". До края на месец август ученически музикални формации от цялата страна могат да се включат в състезанието, а подробности са публикувани на сайта на проекта www.rockbg.com. Музикантът Димитър Кърнев от Д2 и неговият екип ще изберат най-добрите банди, които ще получат право да участват в десетия сезон на музикалната надпревара. "Голямото рок междучасие" стартира през септември и предстои да бъде взето решение дали и новият сезон ще бъде излъчван на живо по БНТ1.

Екипът на проекта „Голямото рок междучасие“, който донесе на БНТ годишната награда „ПроКултура“ 2016“: Федя Тодорова (делегиран продуцент от страна на БНТ), Димитър Кърнев (музикален продуцент), Кристина Матеева и Александър Обретенов (изпълнителни продуценти), отговорен оператор – Здравко Ружев, сценографията е дело на Катя Христова, режисьор на формата - Станислав Терзиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха майката на изоставеното бебе в Западен парк
Откриха майката на изоставеното бебе в "Западен парк"
Издирват родителите на намереното бебе в Перник
Издирват родителите на намереното бебе в Перник