НОВИНИ

Гонят бездомните в Уиндзор заради кралската сватба

Подготовката за кралската сватба във Великобритания предстои, но налице вече е първият скандал - градската управа предложи бездомниците от улиците на Уиндзор да бъдат прогонени до май. Премиерът Тереза Мей възрази на тази идея. Принц Хари и годеницата му Меган Маркъл ще се венчаят в параклиса на Уиндзорския замък, който е дом на британските монарси от близо хилядолетие.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:40, 05.01.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Скандалът избухна, след като пресата разкри, че председателят на Градския съвет на Уиндзор Саймън Дъдли е поискал от полицията да разчисти улиците на града от бездомници и просяци. В писмо до полицейски началник и в съобщение в Туитър Дъдли говори за "вълна от бездомници и скитници" и "антисоциално поведение". Искането предизвика вълна от възмущение на благотворителни организации, както и полемика по въпроса кой отговаря за проблема с бездомните.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Градският съвет трябва да работи усилено, за да осигурява убежища за хората без дом. Когато просяци проявяват агресия, Съветът трябва да работи с полицията, за да реши проблема.

Полицията отказа да поеме отговорност за проблема.

Антъни Стансфелд, полицейски комисар: Много от тези хора не са от Уиндзор, нито от нашата страна. Те са чужденци, дошли от Лондон. За полицията и градските власти е трудно да се справят с тях.

Един заплашен от прогонване разказа как излязъл на улицата, защото при майка му вече нямало място за него.

Джеймс, бездомник: Всички бездомници имат различни истории, но не сме на улицата по свой избор.

Засега разчистването на града е само идея. Освен това е известно, че принц Хари е подкрепял много благотворителни събития в помощ на бездомните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали потрошиха още една автобусна спирка в Русе
Вандали потрошиха още една автобусна спирка в Русе
Продават бивши училища
Продават бивши училища