Премиерът Бойко Борисов поиска допълнителни законодателни поправки, които да гарантират, че курсът на лева към евро няма да бъде променян до приемане на европейската валута у нас. Или ако това се случи, да е само с нотификация на Народното събрание. Финансовият министър Владислав Горанов увери, че има политически консенсус, че България трябва да бъде приета в еврозоната.

Министър-председателят обясни, че самият той няма съмнения относно това, че курсът ще бъде променян, но иска хората да са спокойни, за да няма политически спекулации. Така допълнително промяната на курса ще бъде гарантирана и от парламента.

Бойко Борисов - министър-председател: Вземете едно решение накрая, питайте и ЕЦБ за всички страхове, които се опитват от опозицията да насаждат де е необходимо ратификация от българският парламент, за да не кажат, че двама души Горанов и Радев - управителят на БНБ, само биха могли да взимат подобно решение.

По думите на Борисов именно влизането в еврозоната е това, което ще гарантира на България, че тя ще стане още по-важна част от Европа.

По-късно днес финансовият министър Владислав Горанов и управителят на Българската народна банка Димитър Радев представиха на председателски съвет в парламента напредъка на България по влизане в чакалнята на еврозоната.

Владислав Горанов - министър на финансите: Запознахме колегите от всички парламентарно представени партии за графика и степента на напредъка и получихме за първи път потвърждение от всички парламентарно представени партии, че присъединяването на България към еврозоната има политически консенсус. Имаме подкрепа и единомислие, че България трябва да се присъедини към еврото с курс 1,95583, тоест действащият.

Утре се очаква бюджетната комисия към Народното събрание да разгледа на второ четене промени във валутния закон, които са необходими за влизането на България във валутния механизъм.