"Обединените патриоти" изложиха пред нас, че ако искаме заедно да продължим напред, трябва да се съобразяваме с политическите ангажименти на всеки един от партньорите и предложиха да направим един коалиционен съвет. Това каза в студиото на "Панорама" министърът на финансите Владислав Горанов, след като днес се породи напрежение около идеята първия ден от болничните на служителите да бъде неплатен.

За добро или лошо, съветът се състоя и намали напрежението по темата коя програма е водеща и дали е само в приоритетите, които ГЕРБ предлага, обясни министър Горанов.

Владислав Горанов, министър на финансите: Това е решение, свързано с цялостния модел на осигуряване, и е пакет от мерки, които са предложени от управляващото мнозинство с всички плюсове и минуси.

Този дебат стартира рано във вчерашния ден, бях поканен там като финансов министър, но там нямаше представители освен партийните лидери и се обсъдиха различни варианти, решения и перспективи, каза Горанов.

По думите му проблемът е в това, че българинът не е готов достатъчно за солидарност, защото "той гледа на държавата като чуждо тяло и желанието да измами системата или да спекулира с нея заема такива мащаби, че дори и държавните органи трудно могат да преодолеят тези дефекти".

Владислав Горанов, министър на финансите: Ако говорим с работодателските организации, дори и с обикновените и малки бизнесмени, състоянието на пазара на труда в момента е такова, че малкото на брой хора, които са готови да мамят системата, за съжаление не са толкова малко на брой.

Горанов подчерта, че броят на отпуснатите болнични листове нараства в пъти около празниците.

Вижте целия разговор във видеото!

Напрежение заради предложението първия ден на болничния да не се плаща

Напрежение заради предложението първия ден на болничния да не се плаща

Напрежение между ГЕРБ и патриотите заради идеята на управляващите първият ден от болничния да е за сметка на пациента.Предложението предизвика разногл...