НОВИНИ

Горанов: Около 800 000 евро са платени на „Аликс партнър” за доклада

За този доклад настояваха политиците, добави Горанов след участието си в парламентарния контрол. Той уточни, че разходът е оправдан, защото общественият интерес го изисква.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
15:34, 26.02.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
горанов около 800 000 евро платени аликс партнър доклада

Владислав Горанов оспори средствата, платени за доклада, изготвен за КТБ от „Аликс Партнърс”. Според министъра на финансите сумата е около 800 000 евро.

За този доклад настояваха политиците, добави Горанов след участието си в парламентарния контрол. Дали е оправдан разходът - общественият интерес го изисква и в този смисъл е оправдан, убеден е министърът. На въпрос не трябва ли да се публикува техния доклад и обществото да се запознае с него, Горанов отговори, че това са частно-правни отношения между синдиците на банка в несъстоятелност и една международна компания. Това, което мога да ви уверя е, че предметът и обхватът на договора значително надхвърля заданието, което народните представители вписаха в Закона за банковата несъстоятелност, увери министърът. За повече информация, налична в КТБ, която да стане публична, ще се наложи законодателна инициатива, посочи Горанов.

Ако има проблеми на пазара на горива, такива каквито са подозренията на КЗК, с нейните действия би трябвало да се възстанови пазарното равновесие и несъвършенствата да изчезнат, което би довело до намаляване на цените, смята министърът.

Всеки, който е поискал разрешение, му е издадено - има над 400 данъчни склада, но друг е въпросът, че след приватизацията на „Нефтохим” огромно количество активи, заграждани преди като един обект попаднаха в патримониума на едно търговско дружество. Не виждам лесен начин това да бъде променено. Естествено частната собственост е неприкосновена, но всеки, който е поискал да създаде данъчен склад му е било разрешено и анализираме какво допълнително да направим, за да облекчим вноса на горива. За мен и сега не съществуват пречки - доста количества се реализират от внос у нас. По-скоро част от другите констатации в доклада би трябвало да бъдат анализирани защо толкова близко се движат цените на горивата на отделните производители или вносители, отбеляза министърът. И дали е нормална разликата между цената с акциз и ДДС, при която се обявява вносът, и през февруари достигна 1.28 лв. - 1.30 лв. и цените на дребно, запита Горанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките фермери отново затвориха Кулата-Промахон
Гръцките фермери отново затвориха "Кулата-Промахон"
Б. Борисов: Блокадите по границата са геноцид за българските превозвачи
Б. Борисов: Блокадите по границата са геноцид за българските превозвачи