Европа е обхваната от гореща вълна. Температурите в Португалия доближиха 46 градуса по Целзий, на места в Холандия асфалтът се разтопи, а в Австрия сложиха специални защитни обувки на полицейските кучета, предаде Франс прес.

© снимки: БТА
Екстремно време в Западна Европа: Живакът удари над 45 градуса

Екстремно време в Западна Европа: Живакът удари над 45 градуса

Екстремно с рекордни горещини остава времето в Западна Европа, където днес живакът удари 47 градуса. Жегата достигна и до северната част на континента...

В Португалия се очаква пикът на горещините да е бил вчера. Температурите на места доближиха 46 градуса по Целзий, но са се усещали като 50 градуса. Червен код за горещини беше обявен за над половината територия на Португалия. Най-високата измерена досега температура в страната е 47,4 градуса през 2003 г., припомня Асошиейтед прес

Червен код за горещини беше  обявен в Португалия и Испания

Червен код за горещини беше обявен в Португалия и Испания

Португалия и Испания са обхванати от гореща вълна, предизвикала почти рекордни температури в двете страни на Иберийския полуостров, предаде Асошиейтед...

Горещото и сухо време предизвика няколко горски пожара в Португалия. Близо 740 пожарникари и 11 самолета цистерни и хеликоптери гасят огъня, който изпепели 1000 хектара близо до град Моншик, в южната област Алгарве. Армията ще изпрати 130 войници, които да помогнат на огнеборците, съобщи АФП. "Това е много сериозна обстановка на екстремни горещини", заяви португалският президент Марселу Ребелу да Соуса, цитиран от АП.

В столицата Лисабон градските паркове бяха затворени, приютите за бездомници отвориха по-рано и властите призоваха местните жители да ограничат излизанията, отбелязва АФП.

Горещините в Европа продължават: В Португалия очакват 47 градуса

Горещините в Европа продължават: В Португалия очакват 47 градуса

Горещините продължават да властват в повечето страни в Централна и Западна Европа. В Португалия се очакват 47 градуса.

Съседна Испания също издаде предупреждения за екстремни горещини за южните си райони. В туристическия град Кордоба температурата доближи 44 градуса. Трима души починаха тази седмица в Испания в резултат на горещините - един в Барселона и двама в района на Мурсия. В северната част на страната, път до Франция бе отрязан за няколко часа заради пожар. Шосето бе отворено отново тази вечер, след като огънят бе овладян.

Спряха временно четири атомни реактора във Франция заради горещините

Спряха временно четири атомни реактора във Франция заради горещините

Четири атомни реактора във Франция бяха спрени временно заради горещините, предаде Асошиейтед прес, като се позова на компанията оператор EDF.

Франция преживя най-тежкия си ден за пътния трафик от началото на годината, с огромни задръствания, причинени от връщането на летовниците от юли и заминаването на почиващите през август. Тази сутрин бе регистриран пик от 705 километра "тапи", съобщи Франс прес.

Един от реакторите в АЕЦ "Фесенхайм", най-старата френска атомна електроцентрала, е бил изваден за известно време от експлоатация, предаде Асошиейтед прес, като се позова на компанията оператор, Е Де ЕФ (EDF). От четвъртък във Франция бяха спрени временно четири реактора в три АЕЦ, близо до Рейн и Рона. Причината е да бъде избегнато прегряване на реките, а оттам и масово измиране на рибите, каквото бе регистрирано миналата седмица в Германия.

В Австрия, температурата достигна близо 34 градуса в столицата Виена. На полицейските кучета в страната бяха сложени специални защитни обувки, предаде Франс прес.

В Холандия властите затвориха някои отсечки от пътища, тъй като асфалтът започна да се топи.

В Италия автомобилният трафик също бе много натоварен. 79-годишна жена почина на плаж в северозападната област Лигурия, както изглежда от топлинен удар.

На север, в Швеция, която преживя най-горещия си месец юли от 250 години и поредица рекордни пожари, дъждове донесоха днес облекчение в голяма част от страната. Температурите се понижиха в рамките на нормалните за сезона 20 до 25 градуса.

Ледник в Швеция се топи вследствие на горещините в Арктика

Ледник в Швеция се топи вследствие на горещините в Арктика

Вследствие на горещините в Арктика ледник, който покрива южния връх на планинския масив Кебнекайсе, е загубил статута си на най-висока точка в Швеция,...