Очаква се този четвъртък да се окаже най-горещият юлски ден в историята на Великобритания. Според синоптиците вероятността е „над 60 процента“, съобщава „Скай нюз“.

Температурите може да достигнат 37 градуса по Целзий в Югоизточна Англия, което ще надмине отчетените на лондонското летище „Хийтроу“ 36,7 градуса през юли 2015 година.

Прогнозите са за 30-процентен шанс живакът в термометрите да се повиши до историческия рекорд за Англия от 38,5 , който беше поставен във Фавершам през август 2003 година.

Синоптиците издадоха жълт код за опасност от горещини – второто най-високо ниво, за източната и югоизточната част на Англия. Гражданите бяха призовани да потърсят по-сенчести места, да не излизат в най-горещите часове от деня и да пият повече течности.

Преди горещата вълна във вторник времето във Великобритания ще бъде слънчево, с температури под 30 градуса в цялата страна. Повишаване до 34 градуса се очаква в сряда в югоизточната част от Острова.

Температурите ще се задържат високи и в сряда през нощта, като могат да достигнат рекордните 24 градуса. Настоящият рекорд за средна нощна температура в Англия е бил отчетен през август 1990 година – 23,9 градуса.