НОВИНИ

Горещите точки за мигранти са пренаселени

В новия доклад на Европейската сметна палата се посочва, че т. нар. подход на „горещите точки“ на ЕС за нерегламентираните мигранти, които пристигат в Италия и Гърция, е спомогнал значително за подобряване на регистрацията, идентифицирането и проверките за сигурност на мигрантите. Необходими са обаче още усилия, тъй като хиляди мигранти все още са блокирани на гръцките острови след пристигането си. Според одиторите много от засегнатите мигранти са непридружени непълнолетни лица и следва да се положат повече усилия, за да им се окаже помощ.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:55, 25.04.2017
Чете се за: 01:44 мин.
По света
горещите точки мигранти пренаселени

Държавите членки на ЕС носят основната отговорност за граничния контрол и разглеждането на молбите за убежище. Европейската комисия въвежда подхода на „горещите точки“, за да помогне на Гърция и Италия да се справят с неочакваното значително увеличение на броя мигранти през 2015 г. и 2016 г.

Целта на този подход е да се предостави подкрепа, за да се гарантира идентифицирането, регистрацията и вземането на пръстови отпечатъци от мигрантите при тяхното пристигане, както и тяхното насочване към съответните последващи процедури.

Одиторите установиха, че подходът е помогнал за подобряване на управлението на миграцията
в Италия и Гърция при много трудни и постоянно променящи се условия. Създаването на горещите точки е отнело по-дълго от планираното, но те са увеличили капацитета на двете държави да приемат мигранти, подобрили са процедурите за регистрация и са укрепили координирането между различните агенции.

Въпреки значителната помощ от ЕС обаче, одиторите установиха, че
 в приемните обекти в двете държави все още не е възможно адекватно приемане (Италия) или настаняване (Гърция) на всички пристигащи мигранти. Този подход освен това изисква мигрантите да бъдат насочвани към съответните последващи процедури, т.е. подаване на молба за убежище в дадената държава, преместване в друга държава членка (когато е приложимо) или връщане в държавата на произход (или държавата на транзитно преминаване). Тези последващи процедури обаче често са бавни и срещат затруднения в сферите на на отговорност на държавите членки. От март 2016 г. новопристигащите в Гърция вече не могат да се прехвърлят в континенталната част на страната, а вместо това трябва да подават молбите си за убежище в горещите точки.

Освен това преместването им вече не е възможно, а темпът на връщанията е бавен. Поради това все още повече мигранти пристигат в горещите точки, отколкото ги напускат, и те са осезаемо пренаселени. Тъй като мигрантите в Италия получават повече информация относно преместването, там беше установен по-голям брой кандидати за преместване, като одиторите предупреждават, че основният проблем в момента е липсата на ангажименти от страна на държавите членки.

Към септември 2016 г. държавите членки са обявили само 3 809 официални ангажимента за Италия, в сравнение с общия ангажимент за преместване на 34 953 души.

Одиторите добавят, че друг основен проблем за двете държави е недостигът на подходящи места за настаняване и обработване на случаите на непридружените непълнолетни лица, броят на които до края на септември 2016 г. възлиза на 2 500 в Гърция и над 20 000 в Италия.

„В края на 2016 г. е съществувал недостиг на подходящи места за настаняване и обработване на случаите на непридружените непълнолетни лица в съответствие с международните стандарти, както в горещите точки, така и на следващото ниво на приемане.“ заяви Hans Gustaf Wessberg — един от двамата членове на Европейската сметна палата, отговарящи за изготвянето на доклада.

„Този проблем следва да бъде разрешен спешно.“

Въз основа на тези констатации одиторите отправят редица препоръки към Комисията, която следва да подпомогне държавите членки в подобряването на подхода на горещите точки от гледна точка на капацитета, изпращането на експерти и определянето на роли и отговорности. За да се подобри третирането на непридружени непълнолетни лица, одиторите препоръчват на Комисията да изиска назначаването на служител по защита на правата на децата във всяка гореща точка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама загинали и двама ранени след експлозия на словенски товарен кораб
Двама загинали и двама ранени след експлозия на словенски товарен кораб
Матурите ще се проверяват дистанционно в 41 оценителски центрове
Матурите ще се проверяват дистанционно в 41 оценителски центрове