НОВИНИ

Горещо, още по-горещо... избори

Напоследък се изкушавам много сериозно да препоръчам да ми вярвате, когато ви казвам, че в Македония предстои изключително горещ политически месец. Става дума за времето от 15 септември до 15 октомври, когато там ще се проведат избори за местна власт.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
13:38, 15.09.2017
Чете се за: 03:00 мин.
Истории
горещо горещо избори

Ако не сте забравили, четиригодишният мандат на кметовете и на общинските съвети изтече през май, но поради политическата криза - още не бе съставено правителство, те бяха отложени за средата на октомври. Фиксирани по този начин -15 октомври, те ще имат нелеката, но трудна съдба да се превърнат в първата директна политическа схватка между управляващата коалиция начело със Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ начело с премиера Зоран Заев и опозицията, ръководена от ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски. Залогът в този местен вот е колосален и вероятно затова двата основни лагера на македонската политическа сцена се готвят така сериозно за предстоящия сблъсък.

И вижте какво се получава? И двете страни искат да изкарат на изборния тепих най-добрите си и популярни играчи. В четвъртък в полунощ на 14 срещу 15 септември изтече крайният срок за регистрация на кандидатите на партиите за кметове и за общински съветници. Край, мандалото падна. И ако в списъците има някаква видима тенденция, това е фактът, че достатъчно голям брой от депутатите в парламента се кандидатират за кметските места. Някъде около двадесетина пратеници се връщат в родните си места за да правят кампанията си. Това се отнася и до двете страни в политическата битка, но в пълна сила важи и за партиите на албанците, които, по стара изборна традиция, водят борба помежду си в общините в западната част на Македония и около Скопие.

Едно от популярните имена от правителството на Заев - министърът на здравеопазването Арбен Таравари е кандидат на своята „Алианс за албанците” за кмет на град Гостивар. Самият Таравари, за когото при избора му за здравен министър имаше само овации от всички политически цветове, сега заяви, че предпочита да бъде кмет на Гостивар, отколкото да трупа главоболия като министър на здравеопазването. И понеже казусът с неговата кандидатура получи шоков отзвук - ама, как така, та той още не е направил година като министър, пък предпочита да стане кмет, ау, ами ако изгуби, какво ще стане, д-р Таравари отговори, че има златна професия като лекар и при несполука ще продължи да лекува хората, както до преди да бъде включен в кабинета.

Неговият съпартиец, всъщност, партиен лидер Зиедин Села, депутат в парламента, също заяви, че иска да се върне в родния си град Струга и отново да му стане кмет. Села е онзи албански политик, който в „нощта на кървавите глави” на 27 април в парламента пострада най-много от насилието на тълпата. В същата нощ, когато бях в нюз-рума на БНТ и търсехме повече информация за това какво става в Събранието, в разговор с един колега - журналист от Скопие дори ми бе казано, че Села най-вероятно е починал от раните си. Слава Богу, информацията се оказа неточна, макар че Зиедин изкара доста време в болница, но бързо се възстанови и сега е готов да заложи своето депутатско място срещу възможността отново да се върне като градоначалник на родния си град около Охридското езеро.

Като гледам къде се съсредоточават основните сили на двете изборни армии, ми се струва, че най-горещо ще бъде в три пункта - столицата Скопие, и по - специално в общината „Център” на столицата, в родния град на премиера Заев- Струмица и в емблематичния за всеки гражданин на Македония Охрид. В „Център” се намират основните административни сгради на републиката, но там са съсредоточени преобладаващото мнозинство от паметниците, построени от Никола Груевски в рамките на проекта „Скопие 2014”. Кмет от управляващата партия по-лесно би предприел мерки за една евентуална ревизия на този паноптикум от символни гранитни, мраморни и бронзови фигури, чрез които режимът на Груевски се опита да наложи разбирането за нова, антична идентичност на македонците и да ги отдалечи от техния славянски корен.

Досегашният кмет, либералът Андрей Жерновски, понеже не получи публичната и директна подкрепа на Зоран Заев, събра само за няколко дни необходимият брой подписи и се обяви за независим кандидат. Но само два дни преди крайния срок кандидатурата на Жерновски изтегли кандидатурата си, СДСМ обяви своя кандидат, а премиерът Заев в интервю по една от скопските телевизии заяви, че Жерновски ще получи висока длъжност в изпълнителната власт в замяна на това, че се оттегли от изборната борба и че призова своите симпатизанти да гласуват в подкрепа на човека на управляващите.

В Струмица също ще бъде много горещо. И как няма да бъде когато става дума за родния град на Заев, в който той в продължение на три мандата бе кмет. Една победа на опозицията на човека на Груевски - а това е акушер-гинеколога Мариян Байрактаров, ще означава много повече от успех в един град. Това ще означава, че досегашната крепост на Заев и неговият СДСМ, каквато беше Струмица дълги години, е паднала. И понеже познавам примитивизма в пропагандните атаки и на едните и на другите, още отсега си представям какво ще пишат или говорят близките до Груевски медии - Заев не може да спечели в родното си място, тръгнал да управлява държавата. И други такива кръчмарски приказки.

Аз имам и лична причина да се вълнувам от борбата в Струмица. Не само защото това е родният град на майка ми, да ми е жива и здрава, не само че това най-близкият град оттатък границата до родния ми Петрич, но и защото кандидатът на Заев и на СДСМ е моят братовчед д-р Коста Яневски. И той е депутат в парламента, и той е в лекарския бранш, на всичко отгоре е потомствен медик, и като дългогодишен най-близък сътрудник на Заев сега се хвърля в битката за кметското място.

Е, имам ли друга „опция”, освен тази да му стискам палци?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бедствено положение в община Панагюрище​ заради недостиг на питейна вода
Бедствено положение в община Панагюрище​ заради недостиг на питейна вода
Тереза Мей свика извънредно заседание след експлозията в лондонското метро
Тереза Мей свика извънредно заседание след експлозията в лондонското метро