НОВИНИ

Премиерът Борисов коментира анализа на антимонополната комисия за горивата

Съмненията на Комисията за защита на конкуренцията за картел на пазара на горивата съвпадат със съмненията на правителството. Така премиерът Бойко Борисов коментира от Израел анализа на антимонополната комисия, който показа аномалии в ценовата политика на седем от най-големите вериги бензиностанции у нас. Отсега нататък предстоят обстойни проверки, които трябва да докажат дали наистина има картелно споразумение.

bnt avatar logo
от БНТ
06:18, 26.02.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Вчера Комисията за защита на конкуренцията обяви, че има съмнение за картел на пазара на горивата. Според анализа на комисията от средата на 2013-та година седем вериги бензиностанции започнали да задържат по идентичен високото ниво на цените на дребно, въпреки спада на цените на едро.

Става въпрос за Shell, ОМV, Лукойл, Петрол, Ромпетрол, ЕCO и НИС Петрол. По случая е образувано производство за установяване на нарушения. Допълнително производство е образувано и отделно срещу Лукойл-Нефтохим за злоупотреба с господстващо положение, свързано с продажба на горива на едро в чужбина на по-ниски цени от тези на вътрешния пазар.

Бойко Борисов - министър-председател: Юни месец сезирахме комисията за защита на конкуренцията, след като предприехме мерки по бензиностанциите и по всичко, което влияеше върху цената. Мога да поздравя КЗК, че най-сетне са излезли с решение, което до голяма степен е в унисон със съмненията, които имахме ние.От сега нататък започват проверките. Те ще бъдат много обстойни, защото това са публични компании. Може би вятъра на промяна, които са усетили с правителството е повлиял и на тях, в рамките на шегата. Това е независима организация.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Награди на Българския форум на бизнес лидерите
Награди на Българския форум на бизнес лидерите
​Спешна среща при главния прокурор за засилване на контрола на обществения ред
​Спешна среща при главния прокурор за засилване на контрола на обществения ред