Горна Оряховица е един от градовете с най-замърсен и запрашен въздух в страната. По данни на изпълнителната агенция по околна среда и водите, всяка година през зимните месеци в града се отчита драстично повишение на нивата на замърсяване. Причина за опасния смог е гъстата мъгла, която се задържа дни наред, както и факта, че стотици комини бълват гъст дим от печките на дърва, които са най-предпочитания начин за отопление през зимата.

Гара Горна Оряховица, Горна Оряховица

Повечето жители на Горна Оряховица казват, че са свикнали с мръсния въздух. Знаят, че основната причина са печките на дърва и не смятат това за сериозен проблем.

За да спестят пари обаче много домакинства слагат в печките освен дърва и различни опасни отпадъци като найлони, пластмаса и дори парчета от автомобилни гуми. Когато в региона има безветрие и мъгла нивата на замърсеност стават драстични. В Горна Оряховица има станция за качеството на въздуха и според специалистите всяка зима има повишение на фините прахови частици.

Ваня Дикова - РИОСВ: „Това, което бих посъветвала хората е много добре да преценяват какво горят в печките си. Дървата, които слагат да бъдат сухи по възможност, въглищата, които слагат да бъдат качествени и най-вече да не горят отпадъци".


Специалистите предупреждават още, че силно запрашеният и замърсен въздух може да причини сериозни проблеми на горните дихателни пътища, да предизвика задух и виене на свят както при възрастните, така и при децата.