НОВИНИ

Четирима души са обвинени за взрива в Горни Лом

Разследването по случая е приключило и предстои делото да бъде внесено в съда. При взрива през октомври 2014 г. загинаха 15 души. Сред жертвите беше и синът на собственика на "Миджур" Валери Митков - Емил.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
09:31, 30.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Година и половина след взривовете в Горни Лом делото влиза в съда. Разследването по случая е приключило, съобщиха на специален брифинг от прокуратурата и следствието.

По случая има четирима обвиняеми. Това са проф Валери Митков, който е проектант на складовете. Оказва се, че те са изградени извън всякакви правила и норми. Той е обвинен, че е съставил документи с невярно съдържание и не е спазил изискванията за този вид съоръжения при проектирането. Вторият обвиняем е Палма Иванова, която е била инспектор по безопасност на труда в завод "Миджур". Тя е нарушила десетки наредби за безопасността, посочват от държавното обвинение. Другите двама са Ивелина Бахчеванова от министерството на икономиката и Божидар Василев - бивш началник на служба КОС.

При инцидента в завод „Миджур" на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души, а трима бяха ранени.

Причина за взрива е случайно възпламеняване в резултат на пълно неспазване на технологичните правила при боравене с боеприпаси, посочват от прокуратурата.

Разследването е установило неправилно съхранение на мините и количества многократно над разрешеното за съхраняване на боеприпаси. И още - служителите са работили по примитивен начин с дървени чукове и инструменти от цветен метал, което е грубо нарушение на правилата.

До 30 дни обвинителният акт ще бъде внесен в съда.

Подробности в прякото включване на Тихомир Игнатов в обедните новини "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​В памет на композитора Александър Бръзицов. Вижте негови хитове от Фонда на БНТ
​В памет на композитора Александър Бръзицов. Вижте негови хитове от Фонда на БНТ
Продават маратонки за 4 милиона долара
Продават маратонки за 4 милиона долара