НОВИНИ

Горският пожар в Португалия взе над 60 жертви

Португалия е в тридневен траур след смъртта на над 60 души, сред тях и четири деца, при безпрецедентни горски пожари в централната част на страната. Очаква се броят на жертвите да расте. Ранени са десетки. Повечето жертви са намерили смъртта си в колите си, докато са се опитвали да избягат от стихията.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:21, 18.06.2017
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Най-тежко засегнат е районът на градчето Педрогау Гранд, на 200 километра североизточно от Лисабон, както и селищата Гойш и Фигейро дош Виньош. Според властите най-вероятно огънят е тръгнал от дърво, поразено от гръм. Към момента няма информация за пострадали българи, съобщиха от Министерството на външните работи.

700 огнеборци, 200 противопожарни коли, специализирани самолети от Франция и Испания, два батальона на португалската армия са хвърлени срещу огнената стихия в района на Педрогау Гранд. Засегнати са повече от 20 населени места. Съобщава се, че цяло семейство е загинало в огнено торнадо на пътя, водещ към близката магистрала.

Повечето смъртни случаи са следствие на задушаване и изгаряния, двама са починали при катастрофи, свързани с пожарите. Властите посочват, че огънят са разпространил на четири фронта в планинската и гориста местност. Районът е обхванат от гореща вълна, съпроводена от гръмотевични бури без дъжд. На места в Португалия температурата надхвърля 40 градуса.

"Когато излязохме на пътя там вече имаше една горяща кола и паднали борове. Не можахме да преминем", споделя очевидка.

Аварийните екипи още на са достигнали до някои от горящите участъци, борбата със стихията от въздуха се затруднява от гъстия дим и зависи много от силата на вятъра.

"Проблемът е, че не вали, ако валеше, това нямаше да се случи", смята очевидка.

Незапомнена трагедия, свързана с горски пожар - така определи случилото се премиерът Антониу Коща, който пристигна в зоната на бедствието. През нощта там беше и президентът Марселу Ребелу де Соуза.

Антониу Коща - премиер на Португалия: В цялата страна възникнаха 156 пожара, 11 още са активни, два предизвикват особена тревога. Всички жертви са при един пожар, на едно място. В ход е разпознаване на загиналите. Изразявам съболезнования на семействата на жертвите на тази трагедия, която разтърси всички нас със своите мащаби.

Всичко ще бъде направено в подкрепа на властите и хората в Португалия в този труден момент, увери еврокомисарят по хуманитарна помощ и кризи Христос Стилианидис. Съчувствие към жертвите и висока оценка за смелостта на огнеборците изрази в Туитър на португалски председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Папа Франциск, който посети Португалия миналия месец, спомена жертвите в седмичното си обръщение.

Футболният отбор на почернена Португалия излезе с траурни ленти срещу Мексико на турнира за купата на Конфедерацията в Русия. Срещата в Казан започна с минута мълчание в памет на жертвите на продължаващия огнен ад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Месечков Денс Скул и Пиринска китка - последните претенденти в Надиграй ме
"Месечков Денс Скул" и "Пиринска китка" - последните претенденти в "Надиграй ме"
Двама полски туристи пребиха безпричинно младеж в град Цар Калоян
Двама полски туристи пребиха безпричинно младеж в град Цар Калоян