Собственици на земи в квартал "Горубляне" се обявиха категорично против изграждането на нов парк "Изток" в район Младост. След протест, състоял се преди около месец, днес горублянци, отново заявиха позицията си и на заключителната дискусия за проектиране на подробен устройствен план на бъдещия парк. Те предлагат вместо да се отчуждават имотите им, паркът да бъде направен върху общинска или държавна земя.

София

Парк "Изток" трябва да се намира между "Младост" 3, "Младост" 4, Околовръстният път, Горубляне и булевард "Копенхаген" на терен от 1250 декара. Той е предвиден в приетия общ устройствен план на Столичната община като 4-ти, наред със съществуващите - Западен, Южен и Северен парк.

Десислава Иванчева, кмет на район "Младост", Столична община: "Това не е парк на "Младост", това е парк на София. Този парк е заложен още по времето на комунизма едва ли не."

Идеята за неговото създаване обаче предизвика протест преди около месец, а днес горещи дебати, като залата на читалище "Младост" се оказа малка за всички желаещи да участват в дискусията.

"Това е собствена земя, "Младост" има земя, общинска. На моята земя аз парк не давам да се прави."

Димитър Колев, жител на Горубляне: "За какво ви е парк? Да си гледате кучетата? Излезте сутрин и вижте какво става - пълно е с кучета. По нашите ниви. А на нас, не ни дават да влезем там."

Обещетяването на собствениците на земи беше един от най-големите проблеми, разисквани на дискусията, а от районната администрация заявиха, че се обмислят различни варианти, като най-добрият би бил собствениците да се обещетят със земи на друго място, за което ще преговарят със Столичната община.

Биляна Петрова, зам.-кмет на район "Младост" Столична община: "Има разумни предложения в Горубляне, които са дали. Примерно БАН да бъде част от парка, защото там има хубава растителност създадена. Така че това, което ще правим, е да се борим за парка, но той да е по справедлив начин."

След днешната заключителна дискусия от община "Младост" заявиха, че ще направят социологическо проучване, като ще потърсят мнението и на екип от специалисти, еколози, икономисти и урбанисти, за да намерят най-доброто решение за бъдещия "Източен" парк.