Жителите на столичния квартал Горубляне отново протестират срещу изграждането на Източен парк, защото от общината не ги обезщетяват за имотите им, които се намират в територията предвидена за озеленяване. Недоволните заплашиха, че от септември всеки ден ще блокират "Цариградско шосе". Главният архитект на София Здравко Здравков коментира, че трябва да се намери начин собствениците да бъдат обезщетени.

Голяма част от територията на бъдещия Източен парк е частна . Собствениците са недоволни, че не могат да използват земята си, а в същото време не получават нищо за нея.

арх.Янита Тарабанова: Никога няма да има пари за обезщетения, просто заблуждават хората, че ще се изгради нещо, което никога няма да бъде изградено.
Иван Димитров: От 13 години парк Изток е начертан, не се прави, не се знае колко пари ще струва, нищо не се знае. Значи лъжат хората по кварталите, че ще бъде зелено, че ще бъде бенбено, че ще им направят всякакви екстри, оказва се, че това е една голяма лъжа.

Столичната община вече анализира колко терени и с каква обща площ трябва да бъдат отчуждени, за да се осъществят планираните в общия устройствен плана на града зелени площи и паркове.

арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Всички сме наясно, че зелени клинове трябва да има, за да може въздухът по поречието на реките да стига до центъра, но от друга страна трябва да намерим начин, по който тези собственици да бъдат обезщетени.

При протестиращите тази сутрин пред общината бе и омбудсманът Мая Манолова, която призова протестът за частните имоти да се обедини с този за повече зелени площи.

Мая Манолова, омбудсман: Подкрепям и правото на гражданите да живеят в чиста и благоприятна околна среда и неприкосновеното им право на собственост.Тези, които се опитват, нерешавайки проблемите, да насъскат хора срещу хора, те са отсреща в сградата на Столичната община.

И двете групи протестиращи бяха поканени при омбудсмана в понеделник на разговор с експерти, за да излязат с конкретни предложения за решаване на проблемите.