НОВИНИ

Готов е новият закон за освобождаване на дарените храни от ДДС

Готов е правилникът за прилагане на Закона, с който дарените храни с изтичащ срок на годност ще бъдат освобождавани от ДДС. Това стана ясно след среща между омбудсмана Мая Манолова, министъра на земеделието и храните Христо Бозуков и социалният министър Гълъб Донев. Подготвен е и списък с храните, които могат да бъдат дарявани.

готов новият закон освобождаване дарените храни ддс
bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 10.03.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Всяко второ дете у нас е застрашено от бедност и се храни непълноценно. Много са и нуждаещите се възрастни хора, които често гладуват. Целта на законовите промени е да се съкрати и улесни пътя на дарените храни до тези социални групи. Очаква се новите текстове да влязат в сила до 10 дни.

Мая Манолова - омбудсман: Буквално след две седмици всички ние ще присъстваме на първата освободена от ДДС доставка на хранителни продукти и ще проследим начина, по който тя ще стигне до нуждаещите се хора в България

Експертите смятат, че така ще се появят повече дарители и ще се даряват по-разнообразни продукти, а в същото време няма да се допуска пилеене на все още годна храна.

Гълъб Донев - министър на труда и социалната политика: Имаме готовност през следващите дни да издадем заповедта за определянето на лицата, които могат да получават дарените храни.

Сред храните, които могат да се даряват, са месни и млечни продукти, зърнени храни, варива и консерви. Пълният списък е достъпен на сайта на Министерството на земеделието и Агенцията по безопасност на храните. Експертите са категорични, че окончателният текст на закона е направен така, че да не се допускат и злоупотреби с даренията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартенски музикални дни в Русе
Мартенски музикални дни в Русе
Прогноза за времето през почивните дни
Прогноза за времето през почивните дни