Общинските съветници във Варна одобриха предложението за изграждане на рибарското пристанище в местността “Карантината” във варненския квартал “Аспарухово”. Проектът е на обща стойност 16 милиона и 600 хиляди лева. Половината от тях са европейски средства, останалата част се осигурява от Община Варна.

Варна

Пристанището ще бъде изградено в източната част на рибарското селище. Освен лодки на него ще могат да акостират и малки кораби. Ще има сграда с офиси на Агенцията по безопасност на храните и Инспекцията по рибарство. Там ще се съхранява и търгува уловът на рибарите.

Виктор Бузевглавен архитект на Община Варна
Ледогенератори, складове за съхранение на инвентар на рибарите. Място за регистрация на улова, кантари.”

Проектът предвижда изграждането на работилница за ремонт на рибарските лодки, а в стената на кея ще има обособени места за инвентара. Общинският съветник Костадин Костадинов изрази опасение, че след време рибарите ще трябва да плащат за лодкостоянките и достъпът им до пристанището ще бъде ограничен. Отговорено беше, че такса ще има само за консумативите.

Костадин Костадинов – общински съветник
“Аз се притеснявам, че може да се окаже, че там от рибарско да прерастне в яхтено-рибарско и да мутира само в яхтено”

Рибарите не знаеха, че днес се обсъжда проектът за рибарско пристанище и не скриха, че никой не е поискал мнението им.

Иван Господинов – рибар
“Има хора, които си вадят хляба тука. Ще ни изгонят от морето и това ще бъде.”

Проектът за рибарското пристанище ще бъде внесен в Министерството на земеделието този петък. Ако бъде одобрен, строителните дейности могат да започнат идната есен.