НОВИНИ

Готов е част от анализа на релсовия път в Хитрино

Част от анализа на релсовия път в пострадалото село вече е готов. До момента учените не са открили нередности, които да доведат до обрат в разследването, заявиха за БНТ от БАН. Оттам очакват скоро да започнат лабораторни анализи и на пробитата цистерна. Засега са готови 14 от 35-те експертизи, които трябва да изяснят конкретните причини за трагедията.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:50, 02.02.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Доцент Серьожа Вълканов е един от учените на БАН, които подготвят експертизата за релсовия път. Работата е започнала в средата на януари, а лабораторните изпитания на детайлите продължават.

доц. д-р Серьожа Вълканов, ,,Институт по металознание, съоръжения и технологии „Академик Ангел Балевски" при БАН: "Материалът е в добро състояние. Няма нужда от някакви допълнителни обработки".

Работата на учените трябва да установи какво е било състоянието на релсите и какво е качеството на използвания материал. Част от резултатите вече са готови, но не могат да бъдат обявени, защото разследването все още не е приключило.

;

- Да очакваме ли изненади и обрати предвид работата до момента?

доц. д-р Серьожа Вълканов, ,,Институт по металознание, съоръжения и технологии „Академик Ангел Балевски" при БАН: "Спрямо това, което е при нас, при нас е минал само част от релсовия път, няма никакви изненади".

От БАН очакват скоро да получат и материал от пробитата цистерна. Учените ще изследват какъв е бил механизмът на разрушаване и доколко материалът, от който е направена е качествен.

доц. д-р Серьожа Вълканов, ,,Институт по металознание, съоръжения и технологии „Академик Ангел Балевски" при БАН: ,,Във всички случаи самото пробиване на цистерната, самите процеси, които са настъпили след това са обект на една много по-широка експертиза. Това заключение ще бъде направено от Националната следствена служба."

След като всички експертизи бъдат готови ще стане ясно дали ще има още обвиняеми, освен двамата машинисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконна сеч в гората край село Каменар
Незаконна сеч в гората край село Каменар
Стефан Командарев и неговите Посоки
Стефан Командарев и неговите "Посоки"