НОВИНИ

Готова е подзаконовата нормативна база за освобождаване от ДДС на дарените храни

Министерствата на земеделието и храните, на труда и социалната политика и на финансите са готови с подзаконовата нормативна база за освобождаване от ДДС на дарените храни. Това съобщиха на брифинг омбудсманът Мая Манолова и служебните министри на земеделието и храните и на труда и социалната политика Христо Бозуков и Гълъб Донев след среща по повод нефункциониращ закон, който освобождава от ДДС дарените храни с изтичащ срок на годност поради липса на подзаконовата нормативна база.

bnt avatar logo
от БТА
14:18, 10.03.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
готова подзаконовата нормативна база освобождаване ддс дарените храни

В срещата са участвали и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по безопасност на храните Дамян Илиев и изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова, както и представители на финансовото министерство.

Министерството на земеделието и храните и Агенцията по храните вече са изпълнили ангажимента си и е публикуван списък с храните, които могат да бъдат дарявани, и сроковете на годност. Финансовото министерство е готово с правилника за прилагане на Закона за ДДС, който ще бъде обнародван и ще влезе в сила през следващата седмица.

Социалното министерство е подготвило два варианта на проекти на списъци с хора, които могат да получават дарени храни от хранителни банки, и лицата, които могат да предоставят социални услуги, съобщи Мая Манолова.

Цялата поднормативна база ще е готова в рамките на следващата седмица, уточни омбудсманът.

По думите й след две седмици ще присъстваме на първата освободена от ДДС доставка на хранителни продукти, като ще се проследи начинът, по който тя ще стигне до хората. Манолова допълни, че половината от българчетата са застрашени от бедност и се хранят непълноценно. Възрастните ни родители също гладуват, отбеляза тя и посочи, че с тези подзаконови промени ще се направи пътят на нужната, но излишна храна, до нуждаещите се от нея хора по-кратък и по-лесен.

Социалният министър Гълъб Донев изрази благодарност към омбудсмана, че е била катализатор в процеса по синхронизиране на действията на министерствата и другите отговорни институции, за да стане действащ законът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган и Путин се срещнаха в Москва
Ердоган и Путин се срещнаха в Москва
САЩ и Япония започнаха военноморско учение в Източнокитайско море
САЩ и Япония започнаха военноморско учение в Източнокитайско море