НОВИНИ

Готова ли е Турция да приеме бежанци?

Турция се подготвя да приеме нелегални мигранти, които трябва да бъдат върнати от Гърция. Споразумението между Анкара и ЕС влиза в сила от утре и предвижда връщане на всички, които са преминали нелегално от Турция в Гърция и не са получили убежище. Целта е спиране на притока от мигранти от Турция към страните от ЕС.

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:48, 03.04.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

В турското пристанище Дикили на Егейско море е един от пунктовете за регистрация на мигранти, които утре ще започнат да пристигат от гръцките острови. Властите се готвят за приемане на хората.

Мустафа Торун, кмет на Дикили
Поискаха да приготвим преносими тоалетни и ние донесохме две. Двама служители от имиграционната служба казаха, че хората ще бъдат регистрирани тук и ще ги заведат в центрове за бежанци.

Ден преди да влезе в сила споразумението между Анкара и ЕС остават много неясноти. Местните власти нямат представа колко души ще пристигнат и къде ще бъдат настанени, предава агенция Ройтерс. Репортер на Би Би Си съобщава, че в регистрационния център до Дикили е празно и няма признаци да се подготвя приемане на хора. Властите обяснили това с факта, че след регистрацията мигрантите ще бъдат отправени към други части на Турция. През последното денонощие турската брегова охрана е задържала десетки мигранти, поели към гръцкия остров Лесбос. Гърция съобщи, че в следващите три дни планира да изпрати в Турция около 750 души. Те ще бъдат превозени с кораби, наети от агенцията за управление на европейските граници Фронтекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малките репортери попитаха как да прекарат ваканцията
"Малките репортери" попитаха как да прекарат ваканцията
Започва записването в детските градини в Благоевград
Започва записването в детските градини в Благоевград