НОВИНИ

Готови ли сме за еврото или ни чака нов финансов трус - говори Стефан Софиянски

Очаква се на 12 юли премиерът Бойко Борисов официално да обяви кандидатурата на България за т.нар. чакалня на еврозоната, както и за членство в Банковия съюз. Какво означава това за икономиката на страната ни и може ли приемането на еврото да доведе до финансови сътресения за българите - темата в "Денят започва с Георги Любенов" коментира Стефан Софиянски.

bnt avatar logo
от БНТ
10:37, 07.07.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Според него, влизането в еврозоната не е и не може да бъде самоцел. Като член на ЕС ние трябва да гоним стандарта на другите европейски страни, но за съжаление правителствата след 2007 г. не са могли да направят така, че еврозоната да е средство за преодоляване на ниския стандарт на живот и бедност.

Стефан Софиянски: През 2009-2010 г. България имаше много тежък спад на Брутния вътрешен продукт (БВП) и от тогава ние не можем да излезем от него. Имаме слаб, недостатъчен ресурс. До това доведе слабата работа на правителствата на Станишев и Борисов.
;

Софиянски е категоричен, че европредседателството на България е било абсолютно сбъркано.

Стефан Софиянски: Да, важни са Западните Балкани, обаче България имаше един приоритет и тя изпусна да го наложи. Това беше излизането от Шенген, тоест премахването му. Ние в това председателство трябваше да махнем Шенген, изобщо да отпадне този механизъм.
;

Според икономиста, българският лев може да бъде силен и да се мери с еврото, но трябва да дадем автономията на БНБ да определя курса на лева, но така, че да не се натоварва бизнесът. Тогава ефектът от въвеждането на еврото ще бъде благоприятен за обикновения човек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: 16+1 дава повече възможности и шанс за бърз растеж в икономиката
Борисов: "16+1" дава повече възможности и шанс за бърз растеж в икономиката
Започва второто издание на фестивала Бургас джем
Започва второто издание на фестивала "Бургас джем"