НОВИНИ

Готовността на общините за очакваните ниски температури и обилни снеговалежи

Каква е готовността на общините да посрещнат очакваните опасно ниски температури и обилни снеговалежи. Нашите кореспонденти провериха в областите Бургас, Ямбол, Пловдив и Варна.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
17:32, 04.01.2017 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

БУРГАС

Службите и екипите, които са ангажирани при кризисни ситуации в Бургаска област са в повишена готовност.

Вълчо Чолаков - областен управител на Бургас: Ще подсилим дежурствата в отделните администрации, ще информираме населението за възможността да бъдат затворени този път пътищата навреме, така че да не се получава това задръстване и струпване на моторни превозни средства.

През последния снежен капан в Бургас се очертаха няколко критични места, които сега ще бъдат обект на специално наблюдение.

Крайната спирка на градския транспорт в най-големия жилищен квартал "Меден рудник" е едно от критичните места. Тук ще има особено внимание с почистващата техника, за да не спира градския транспорт.

Специална брошура със съвети към гражданите се разпространява от общината, а от кризисният щаб уверяват че почистващата техника е в изправност и в готовност.


ЯМБОЛ

Според областния управител на Ямбол, на всички почистващи фирми са осигурени финансови средства, препарати и соли. Този път в региона са решили да вземат превантивни мерки.

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: Още утре вечер след 20 часа пътноподдържащите фирми да започнат с обработка на пътищата от републиканската пътна мрежа и от общинските пътни мрежи със сол и препарати, които са нашата превенция срещу обледяването на пътищата.

Община „Тунджа" доставя ежедневно топла храна на над 1240 възрастни и болни в 44 села чрез безплатни трапезарии или домашен социален патронаж.

Георги Георгиев, кмет на община Тунджа: Трябва пътнопочистващите фирми да си свършат работата, за да може на принципа на кетъринга да бъдат доставени тези храни.

Хранителните магазини по селата също се подготвят за предстоящите тежки зимни дни.

търговец: За всеки случай ще вземем мерки да заредим повече хляб, порече хранителни неща - колбаси, което се търси най-много.

Хората разчитат най-вече на това всички да си изпълнят задълженията, за да може и при сняг и минусови температури животът да продължи нормално.


ПЛОВДИВ

Повечето от общинските предприятия в Пловдив вече са сформирали кризисни щабове и са набелязали план за действие в екстремни условия.

98 снегопочистващи автомобила, 500 тона сол и 100 тона калциев хлорид е приготвила община Пловдив, за да се справи с очаквания голям снеговалеж.

В почистването ще се включат и 435 служители на общинската фирма „Чистота", които ръчно ще обработват тротоарите и пешеходните зони около училища, детски градини и спирки на градския транспорт. Над 20 специализирани машини и тежка техника е подсигурила и община Родопи, за да почисти 130 километра пътна мрежа извън населените места. В родопската яка са разположени повечето курортни и вилни селища в района. Затова от общината съветват да не се предприемат рискови пътувания.

Пламен Спасов, кмет на община Родопи: Аз нямам спомен последните 5 години откакто съм кмет да не сме правили спасителна операция. И наистина се получава пращаме спасители и оттам спасители да спасяват спасителите, наистина нека мислят трезво и да преценяват ситуацията.

Електроразпределителното дружество ЕВН е удвоило броя на дежурните екипи, които са вече 150. Има готовност и за включване на допълнителни сътрудници и техника.

Крум Косев, говорител на ЕВН-България: Нашите електромонтьори разполагат с необходимите материали, като включително са оборудвани със снегоходки за планинските райони, включително на места има АТВ-та с цел по-бързото придвижване при необходимост.

Диспечерските центрове на дружеството осъществяват денонощен контрол и наблюдение на електроразпределителната мрежа.


ВАРНА

Във Варна тече пълна мобилизация и подготовка за справяне с евентуалното снежно бедствие. Двойно повече екипи, които имат грижата за почистването на пътищата, ще дежурят не само в работните, но и в почивните дни. Заради очакваните опасно ниски температури, много от бездомните хора в града са потърсили подслон в общинския приют, където в момента са настанени 127 души.

Таня Василева, началник отдел „Социални услуги и проекти" - Община Варна: Няма да бъде оставено нито едно бедстващо лице на улицата.

От общината призоваха варненци да укрепят всички предмети по фасадите и балконите. От градската управа препоръчват да се ограничи и ползването на личните автомобили, за да се улесни работата на снегопочистващите фирми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Мото изненадата на годината
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Мото изненадата на годината
Повишават цените на таксиметровите услуги в Благоевград
Повишават цените на таксиметровите услуги в Благоевград