Жителите на първомайското село Виница готови на протест, заради опасна сграда на детската градина. Проблемът е от години и с времето все повече се задълбочава, алармират хората. Според тях единственият изход от ситуацията е изграждането на нова детска градина.

Виница, Първомай

Олющена фасада,стени с огромни пукнатини и рушащ се покрив.Така изглежда отвън 90- годишната сграда на детската градина в селото.Община Първомай многократно е отпускала средства за поддръжка и ремонт,но проблемът така и не намира своето решение.

Тодор Тодоров, кмет на Виница: Основите са суха зидария,отдолу има мазета,слягането в основите предразполага към напукване на стените
Елена Спасова: Това не може да бъде градина,навсякъде е напукано.

Помещенията в детската градина също са в окаяно състояние.

Катя Кичукова, учител: Таванът е на петна,долу пода също са се образували големи дупки като островчета.
Йорданка Иванова: Зимата водата замръзва ,тоалетните замръзват,децата ни изстиват.

Опит да намери решение на проблема, кметът на селото от години пише писма до различни институции.

Тодор Тодоров, кмет на Виница: От министерство на просветата ни отговориха ,че евентуално могат да ни осигурят средства , ако министерство на финансите им даде средства,те да ги дадат на нас.

За сега обаче средства няма.

Тодор Тодоров, кмет на Виница: Трябва ли евентуално да стане някакво нещастие,трябва ли да се получи някакъв инцидент и тогава да тръгнем всички да спасяваме положението,да се оправдаваме и кой ще е виновен,не знам аз 3.59

Местните виждат изход от ситуацията единствено в изграждането на нова детска градина. Изчислили са, че ще са необходими около 700 000 лева .Ако средствата не се отпуснат,от селото са решили да се вдигнат на протест.