НОВИНИ

Готвят протести срещу въвеждането на "бонус-малус"

Превозвачи, автоучители и шофьори подготвят протест срещу въвеждането на новата система за цената на застраховка "Гражданска отговорност" "бонус-малус". Това обявиха те на пресконференция само ден след като Комисията за финансов надзор организира обществено обсъждане за новата система и обяви, че най-вероятно нейния старт ще бъде отложен.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:03, 04.12.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Основният аргумент на превозвачите срещу "бонус-малус" е, че шофьорите и бизнесът ще трябва да плащат по-висока гражданска отговорност не само за предизвикани катастрофи, а и за лошо поведение на пътя, което по принцип не се покрива от застраховката.

Христо Радков, Българско обединение на шофьорите: Което значи, че застрахователят не е извършил плащане на базата на това нарушение, той само ще прибира допълнителна премия затова, че някои от нас си е позволил лукса да направи маловажно нарушение на закона за движение по пътищата.
Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Ако тези неща не се изчистят, вярвайте всички автобусни превозвачи ще излязат на протест, защото не могат да ни вменяват административно наказателна отговорност заради чуждо лице.

Бизнесът отхвърли и предложението на Комисията за финансов надзор списък от предварително определени хора да могат да карат лекия автомобил, за да се обвърже застраховката с шофьора, а не с колата, както е сега.

Христо Радков, Българско обединение на шофьорите: Не ни е ясно дали в следващия момент няма да се наложи да вписваме и между кои улици ще управляваме това МПС, а може би и в кой град или кои пътници ще се возят в него.

Според автоинструкторите е некоректна и обявената от финансовия надзор статистика, според която 88% от шофьорите спазват правилата и ще получат по-ниска цена за гражданска отговорност.

Йонко Иванов, Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка: На един лош шофьор висят седем наказателни постановления при 3 милиона шофьори, милион и половина наказателни постановления, значи отиваме на 50% от хората, които са нарушители в момента.

Автоинструкторите са категорични, че не трябва да има нулева година, която да приравни лошите на коректните шофьори, а също така застраховката трябва да бъде съобразена и с пътната обстановка.

Йонко Иванов, Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка: Питаме консултанта - той освен във въздух по българските пътища слизал ли е, окалял ли се е в дупките, видял ли е шахтите, които нямат капаци.

От Комисията за финансов надзор продължават да събират мнения за "бонус-малус" до утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна обяви отварянето на Керченския проток за търговски кораби
Украйна обяви отварянето на Керченския проток за търговски кораби
До седмица пускат движението по АМ Струма между Кресна и Сандански
До седмица пускат движението по АМ "Струма" между Кресна и Сандански