НОВИНИ

​Градската железница на София тръгна от днес

Първото влаково трасе е по линията гара Казичене - Банкя. Влакове на БДЖ вече ще пресичат столицата, без да се налага пътниците да се прекачват на Централна гара, както беше досега.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:51, 09.12.2018
6317
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

С градската железница влаковете ще се включат по-активно в градския транспорт на столицата и така ще се облекчи трафика.

Ана Мирчева: Хубавото е, че се получава като един транзитен транспорт и за хората е много добре.

Първият влак от новата железница тръгна от гара Казичене и пристигна в Банкя за малко повече от час.

Според новото разписание на градската железница всеки ден между Банкя и Казичене ще се движат по 5 влака, в едната и в другата посока - два сутрешни, един обеден и два следобедни.

Градската железница ще бъде удобна не само за столичани, но и за хората от страната, които идват с влак в София.

Васил Василев - Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура": Голямото предимство е, че се свързват и други населени места. Примерно досега сте имали влак Септември - София. Сега не стига само до Централна гара влака, а продължава до Банкя и пътниците могат да слязат на други спирки, без да се прекачват.

Намеренията са все повече влакове от страната, чиято крайна спирка досега беше Централна гара да бъдат удължени и да прекосяват столицата, свързвайки отделните ѝ квартали. Системата от градски влакове би могла да превозва до 30 000 пътници само на територията на Столичната община до 2030 г., а отчитайки и крайградските пътувания, дневните пътувания могат да достигнат до 100 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест блокира пътя за Гърция в Кресна
Протест блокира пътя за Гърция в Кресна
Пловдивски ученици с медали от олимпиада по математика в Пекин
Пловдивски ученици с медали от олимпиада по математика в Пекин