За втора поредна година пловдивчни и чуждестранни гости се опитаха да преоткрият Тютюневия град чрез игри. Това се случи в рамките на поредното издание на градската надпревара, организирана от Фондация „Пловдив 2019". Мотото на тазгодишното състезание е „Машина на времето".

Пловдив

Размяна на тайнствени предмети със специални послания, търсене на скрито богатство и пренасяне в бъдещето чрез виртуална реалност. Това бяха малка част от приключенията, в които се впуснаха участниците.

Гергана Мавродиева - участник: Детето ми обича да участва в такъв вид мероприятия и затова решихме да пробваме.

В една от игрите отборите търсиха скрито имане на знатен род тютюнопроизводители. Чрез специална карта с преобразен Тютюнев град, участниците се върнаха 100 години назад.

Стефан Дойчев - представител на „БГ имане": Опитваме се да пресъздадем атмосфера тук на това място преди толкова много години като сме включили загадки, през които хората трябва да изиграят, да намерят скрити предмети, да открият скрити послания. Играта се казва „Заветът". Накрая откриват един завет, който според нас тютюнджиите са оставили за нас тук преди много, много години.

Целта на организаторите е по този начин градските пространства да бъдат преоткрити и съживени.

Гина Кафеджиян - мениджър проекти в Фондация „Пловдив 2019": Разиграваме най-различни ситуации. Поставяме хората във възможност да открият ъгъла на тютюневия склад по нов начин, да си зададат въпроса добре ли е да се върна в този град или във всеки от градовете, които за мен означават нещо.

В игрите тази година се включиха участници от Великобритания, Дания и Италия.