НОВИНИ

Градски зони с успокоено движение ще пазят пешеходци и велосипедисти

По малките улици в центъра на София ще бъде въведено ограничение на скоростта до 30 км в час. Идеята е по този начин да се осигури безопасността на пешеходците и велосипедистите, които в момента се движат на собствена отговорност сред трафика по столичните булеварди.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тодор Литовски
19:42, 15.09.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Наред с безопасността на пешеходците, които иначе пресичат доста рисковано улици и булеварди, ще се постигнат и екологични ползи, обясняват инициаторите на идеята. Ще се намалят вредните емисии и шума по малките улици, както вероятно и трафикът в центъра. Не се предвижда специална маркировка на т.нар. "успокоени зони".

Димитър Петров, управление и анализ на трафика, ЦГМ: "Въвежда се просто по-ниска скорост на движение със съответната знакова сигнализация, като по същия начин се сигнализира и велоалеята. Няма нещо по-специално."

Предвижда се ограничението от 30 км в час да бъде въведено в зоната между улиците "Алабин" и "Леге" и булевардите "Христо Ботев" и "Васил Левски".

Очаква се предложението за въвеждането на "успокоена зона" ще бъде гласувано от Столичния общински съвет на следващото му заседание на 28 септември. Идеята за въвеждане на ограничение на скоростта в центъра на София е записана в програмата на Столичната община за контрол на качеството на въздуха. Тя се прилага успешно в Холандия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици деца и родители дариха пари за пострадалите от пожара в община Кресна
Стотици деца и родители дариха пари за пострадалите от пожара в община Кресна
Оръжейните договори на „Емко“ ще бъдат изпълнени от „ВМЗ-Сопот“
Оръжейните договори на „Емко“ ще бъдат изпълнени от „ВМЗ-Сопот“