НОВИНИ

Градските тролеи в изложба

Лента от фотографии, дълга цели 26 метра ще се разгърне днес в столичния "Клуб на фоторепортера", който се намира в подлеза между Министерски съвет и Президентството. Една нестандартна изложба с автор Христо Рахнев за историите, които градските тролеи возят.

bnt avatar logo
от БНТ
06:32, 15.12.2016
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Христо Рахнев е фоторепортер от 7 години и казва, че в голяма степен благодарение на работата си се е научил да вижда периферните моменти в живота. Всеки ден в софийските тролеи пътуват безброй човешки истории, които авторът представя в 26 метрова инсталация - лента от 13 различни снимки, с които разказва един сюжет.

Христо Рахнев: Историята! Започваме в началото леко плахо, след това преминаваме през малко по-тежки моменти. Виждаме разделите, виждаме очакванията, които са несподелени след време. Виждаме например някакви моменти, в които се разгръщат любов, радост, дори разочарование, старост, отминаване на живота. Всъщност това е един опит да покажа неща, които за хората вече са станали като паразитни моменти. Едно минаване покрай тролея вече нищо не е за нас абсолютно нищо, а въпреки това в него има скрити истории, има истории на хора, има някакви чувства, има концентрация на енергия.

Според Христо Рахнев градът е способен да обезчувстви донякъде сетивата ни.

Христо Рахнев: В града ако се опитате да видите звездите няма да успеете, защото има светлинно замърсяване. Интензитетът на трафика всъщност - на тези неща, които всеки ден виждаме ни притъпяват към моментите, към нещата, които се случват. Те са прости и реално погледнато всеки ден минаваме покрай тролея, всеки ден минаваме и виждаме жената, която си бърка в чантата. Тези моменти просто минават много бързо покрай нас и ние ги забравяме. Това е моят опит да накарам хората да се върнат към едно по-базисни нива на наблюдение в техния свят.

Обект на инсталацията са тролеите, защото "За трамваите има песни и поеми...". Това е и името на изложбата.

Христо Рахнев: Тролеят - той отвежда мечтите и мислите на малкия човек някъде другаде всеки ден. Вози го на работа, след това той се качва в него или го чака. Докато го чака той мисли, мечтае, разсъждава и десетки други неща, които преминават през главата му.

Изложбата се открива на 15.12 в 18:30ч. в "Клуб на фоторепортера в София. 26 метровата лента ще бъде изложена до 1 януари на 2017 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на ЕС се събират за последно тази година в Брюксел
Лидерите на ЕС се събират за последно тази година в Брюксел
Продължава издирването на Тодор Владимиров, който изчезна в Стара планина
Продължава издирването на Тодор Владимиров, който изчезна в Стара планина