Във Врачанско градушка с големината на орех унищожи селскостопанската реколта в три села и във вилната зона на града.

Враца

В Горно Пещене ледените късове падали от небето около 15 минути и оставили след себе си само оголени клони и стръкове в зеленчуковите градини. Семейство Цветкови от Враца дошли да прекарат почивните дни на село и заварили двора си напълно опустошен.

Борислава Цветкова: - Дойдохме да видим и като спряхме колата отвън, като видях асмите и тук продукцията, всичко беше на земята - и се разплаках.

Реколтата от плодове и зеленчуци е напълно съсипана, казват местните хора и се тревожат, че ще останат и без зимнина. Не разчитат на обезщетения, защото нямат застраховки.

Борислава Цветкова: - Миналата или по-миналата година чувахме, че в съседното село Мраморен имало площадка против градушки, оттам нататък никой нищо не казва, нищо не знае. Питаме се защо, ако го има това нещо, защо не се пускат ракети?

От общината във Враца казаха, че са правени опити градоносният облак да бъде разбит от най-близката ракетна площадка, но нямало резултат. Лично кметът на Враца Калин Каменов обеща подкрепа за пострадалите стопани, като още утре ще се търси начин те да бъдат подпомогнати от местната власт.