Градушка унищожи голяма част от тютюна в няколко села в община Сатовча. Някои стопани са загубили почти на 100% от реколтата, на която разчитат, за да оцеляват. Хората казват, че са в безизходица и се надяват да получат помощ от земеделското министерство.

Сатовча

Проливен дъжд и градушка паднали в района на община Сатовча в началото на седмицата. Най-засегнати са селата Беслен, Теплен и Вълкосел.

Арбен Мименов, председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн: Реколтата е почти унищожена. Тя е в ситуация, когато е най-млада, листата са най-крехки, щетите са много. В Беслен 80% и повече, тука Вълкосел наблюденията, които вчера имахме над 60%.

Стопаните се опитват да спасят, каквото могат от реколтата.

Жена: Като гледаш върховете - е, няма ги. Е са от тоя корен няма нищо. Всичко е счупено и ей така, не знам, това ни е препитанието.
Семейство Мензиневи, които отглеждат тютюн повече от 50 години, заварили нивата си напълно съсипана. Не са сигурни, че ще успеят да възстановят дори и парите, които са вложили до момента.

Фатма Мензинева: Оране, фрезоване, пръскане, торове, препарати, много сме вложили. Вече се отказвам, категорично се отказвам.

Арбен Мименов, председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн: Предприели сме мерки и отправям молба чрез вашия ефир към министър Танева за съдействие евентуално каквото може да се подпомогнат семействата с обезщетение.

Всяка година тютюнопроизводителите в района намаляват, като само за последното десетилетие повече от половината стопани са се отказали да отглеждат тютюн.