НОВИНИ

Градушката в Плевенско е унищожила близо 5 хиляди декара земеделски площи

Отмениха бедственото положение в Плевен, обявено заради пораженията от градушката преди два дни. От общината са поискали допълнителна техника за разчистване. Земеделското министерство установи, че градушката в региона е унищожила близо 5 хил. декара земеделски площи.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:18, 17.05.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Най-много са пострадалите площи с пшеница, царевица и слънчоглед. До сега за района на Плевен са подадени 12 заявления за унищожени култури. Комисии ще уточняват точно какви са щетите.

Според министър Порожанов, реакцията на Агенцията за борба с градушките при наближаването на градоносния облак към Плевен и Бяла Слатина е била адекватна, но фронтът е бил изключително силен. Стихията е дошла откъм Сърбия и Румъния.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Тази пролет е най-тежката, а очакванията са от тук нататък да е така от гледна точка на климатични условия и начално стартиране на градушки. Никога досега не е било така. В момента ние сме заредени със съответните ракети, но превенцията не дава 100% резултат.

Министър Порожанов съобщи още, че на 15 май е изтекъл срокът за подаване на заявления по директните плащания. Обработката им върви с ускорени темпове и това ще даде възможност за навременно изплащане на субсидиите към производителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев се срещна с президентите на Конфедерацията на европейския бизнес
Румен Радев се срещна с президентите на Конфедерацията на европейския бизнес
ЕК дава 6 страни на съд заради замърсяване на въздуха
ЕК дава 6 страни на съд заради замърсяване на въздуха