НОВИНИ

Графити срещу глада в Йемен

Шокиращи образи на изтерзани от глад деца се появиха върху стена в столицата на Йемен - Сана. Нарисува ги художничката Хайфа Субай, за да привлече вниманието към жестоката действителност в страната, разкъсвана от война и гладуващите деца.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
06:22, 01.03.2019
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Хайфа Субай избра бяла стена в столицата на Йемен, за да напомни на света един образ, който той упорито избягва да види - измъчените от глад деца на Йемен. Според доклад на ООН, над 10 милиона души в страната гладуват. Хайфа започна кампания, наречена "Мълчаливи жертви", с която показва лицата на ужасяващия конфликт в родината си.

Хайфа Субай, графити художничка: Това е 12-тото издание на кампанията "Мълчаливи жертви", а тази седмица е посветено на глада и моята рисунка е наречена "Дете от кости" и показва едно от децата, засегнати от глада в Ходейда, заедно с майка си. Виждали сме много снимки и видеа на трагедията на гладуващите в Ходейда, гладът там е най- жестокият в света според докладите на ООН. Гладът и тази война изличиха всичко в Йемен.

Една от най-бедните страни в света се превърна в терен на сблъсък между Иран и Саудитска Арабия. От едната страна са хусите, подкрепяни от Техеран, от другата - водената от Рияд коалиция. Войната доведе до още по-жестоко обедняване на хората, които не могат да си позволят да купуват храна, заплатите не се изплащат, водят се сражения. Но първите жертви на войната са децата. Смята се, че около 85 000 деца под 5 години са починали от град от началото на войната през 2015 г.

Заид ал Науеа, жител на Сана: Рисунките говорят на универсален език, който всички разбират. Чрез тях тези артисти успяват да покажат ситуацията, в която се намира Йемен - от блокадата през глада и убийствата до войната, която донесе разруха във всеки аспект на живота.

ООН обяви, че има нужда от 4 милиарда долара, за да достави хуманитарна помощ на около 20 милиона йеменци през 2019 г. Това е 70% от населението на опустошения от войната Йемен. Рисунките на Хайфа са вик за помощ в свят, изоставил на тъжната им участ нейните герои - деца и майки, обречени на смърт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В търсене на живия фосил
В търсене на "живия фосил"
Честита Баба Марта!
Честита Баба Марта!