Нова туристическа атракция в Пловдив. Гостите и жителите на града имат възможност да го видят по различен и необичаен начин по време на „Графити туровете", които се организират. Инициативата за популяризиране на стрийт културата е на местни екскурзоводи.

Пловдив

Драматичният театър, Капана, Стария град. Това са само част от местата, където има рисунки по фасадите, включени в графити тура. Преди да създадат маршрута, екскурзоводите правят дълги проучвания и за хората, които правят графитите.

Илия Илиев, екскурзовод: Срещнали сме се с доста от тях, говорили сме, направо сме ги разпитвали какво се случва и на всеки един от графити артистите разказваме част от историята, тяхната лична история, какво ги вдъхновява, какво ги кара да създават изкуство.

Все по-често авторите се обединяват и работят заедно. Голяма част от графитите в града вече приличат на огромни стенописи.

Велислав Годжунов, екскурзовод: Това тук е проект на 25 човека. Те са работили доста време тука. Разбира се стрийт арт е свързан с борба за територия. Много е важно това да е твоето място. Типичният графит първо, че е нелегален и второ най-вероятно ще го направи само един човек, за да може да покаже колко е голям.

За момента графити туровете са само в неделя и понеделник. Групите тръгват от сградата на общината точно в 14 часа. Но идеята на организаторите е, ако има интерес, те да се провеждат и в други дни от седмицата.