НОВИНИ

Грамотни ли сме?

За седма поредна година столичани имаха възможност да проверят правописа и езиковата си култура. Във връзка с международния ден на грамотността повече от 2 часа желаещите получаваха безплатни правописни консултации в градинката пред "Народния театър". Целта на кампанията "Бъди грамотен" е, чрез тестове на открито да възпитава любов към родния език, като се поощрява правилното писане.

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:46, 08.09.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Близо 1000 души. Толкова беше броят на желаещите да проверят дали са добре с правописа. С тестове, създадени на базата на най-често допусканите грешки и разделени на три възрастови групи, те се върнаха отново в училище. Най-големият препъникамък се оказаха думите "опустошаване", "въстание", "разстояние", както и двойните съгласни.

Евелина Гечева, управител на образователен портал "Академика": Мога да кажа, че според това което показаха те днес българинът се интересува от БЕ, не можем да кажем,че го е загърбил, но в същото време прави впечатление, че голяма част от правописните промени остават неразбрани от хората.
;

А пък отличниците бяха поощрени от организаторите.

Евелина Гечева, управител на образователен портал "Академика": Успяхме да наградим хора от всички възрасти, не само деца. Имаше много студенти. Имаше също участници от Битоля, двама млади мъже, които решиха нашия тест без никаква грешка и получиха награди.
;

Някои от "изпитаните" научиха резултата си веднага. Други обаче ще трябва да почакат, тъй като заради големия интерес обобщени данни ще има едва след проверката на всички тестове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извадиха античен съд за вино от река Чая
Извадиха античен съд за вино от река Чая
Реформаторският блок издигна Трайчо Трайков за кандидат-президент
Реформаторският блок издигна Трайчо Трайков за кандидат-президент