Питането на евродепутата Кати Пири е поредната атака срещу български граничари, неподкрепена с факти и доказателства, каза евродепутатът от ЕНП Емил Радев.

Холандската евродепутатка Кати Пири твърди, че българските граничари с натиск и сплашване принуждават граждани на ЕС и турски гастарбайтери да плащат подкупи.

В Туитър Пири е публикувала запитване до ЕК, от което става ясно, че на граничните ни пунктове с Турция било задължително да се дезинфекцират автомобилите, които влизат в България.


Питането цели вътрешнополитически да могат да привлекат електорат от гастарбайтерите, коментира Радев. Няма факти и обстоятелства в това запитване:

Емил Радев, евродепутат ГЕРБ/ЕНП: Гледах репортаж на тази тема, в който гастарбайтер разказва, че правата му са нарушени, понеже е трябвало да закупи винетен стикер в България. Свидетели сме през последните месеци на бясното каране на гастарбайтерите през нашите магистрали. Предизвикаха не малко катастрофи. Крайно време е да свикнат, че в България има закони, а когато ги нарушават, ще има и глоби. Също така трябва да свикнат, че е необходимо да си купуват винетни стикери, както всеки гражданин, който използва пътната ни мрежа. През минали години не можеше да се осъществява контрол, но сега това се случва и явно в даден момент станаха виновни българските гранични полицаи за това, че преминаващите трябва да си купят винетки.

Дезинфекцията на автомобилите не е нова практика, а се преценява от властите кога и как да се извърши, както и всяка една държава го прави, така че не може да говорим за корупция, а за плащане държавни такси, отбеляза още Радев.