Днес в Бургаския районен съд граничните полицаи, които Турция обвинява в убийството на рибар-бракониер, станало преди 9 години край Резово, отказаха да дават обяснения по делото. Адвокатите им заявиха, че не могат да организират адекватна защита на клиентите си, тъй като в съдебните книжа от Турция не са посочени никакви доказателства за това, в което ги обвиняват.

Бургас

Пред съда четиримата гранични полицаи заявиха, че няма да дават обяснения по обвинението повдигнато срещу тях в Турция.

Михаил Цонков
"Не разбираме в какво сме обвинени поради причината, че няма никакви доказателствени материали по делото."
Николай Костов
"Ние сме си изпълнявали задачите поставени от нашата държава. По нашите закони, а нашите закони са интегрирани с международните закони и международното право."

Адвокатите посочиха, че в турския наказателен кодекс точката по която е повдигнато обвинението се отнася, както за умишлено убийство , така и за убийство по непредпазливост, а липсата на доказателства в обвинителния акт прави защитата невъзможна.

адв. Росен Кожухаров
"Едно от основните права на всеки обвиняем е да научи не само в какво е обвинен, но и въз основа на какви доказателства."

Бургаският районен съд разпореди книжата и протоколите от днешното заседание да се върнат към правосъдното министерство, а оттам в турския наказателен съд в Къркларели. Каква ще бъде реакцията на турската страна предстои да разберем.