На ГКПП – Капитан Петко войвода по реадмисионната спогодба с Република Гърция са върнати 28 иракчани, преминали нелегално гръцко-българската граница, съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция”.

© снимка: АРХИВ

Групата иракчани, състояща се от 7 мъже, 6 жени и 16 малолетни и непълнолетни, е преминала незаконно гръцко-българската граница на 23 юли 2016 г. Те са задържани от гранични полицаи в района на 34 пирамида, в землището на с. Лозенградци, област Кърджали.

При извършения обиск в иракчаните са намерени документи, издадени от Република Гърция. Пълнолетните са задържани в ГПУ-Момчилград, а непълнолетните са настанени в специализирано помещение. По случая са образувани бързи производства, уведомена е районната прокуратура.

На 25 юли районният съд в Момчилград е наложил присъди на пълнолетните иракчани - 6 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок и глоба по 200 лева.

Със заповед на началника на ГПУ-Момчилград на чужденците е наложена административна мярка „принудително отвеждане до границата“. Създадена е организация за прилагане на спогодбата между правителствата на България и Гърция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица.

На 3 август 2016 г. 28 от нелегално преминалите границата иракчани са върнати на гръцките власти на ГКПП – Орменион. Един техен съгражданин е попълнил декларация за доброволно завръщане и е заминал със самолет за Ирак.