НОВИНИ

Учение "Граница 2016": Имаме готовност да спрем нелегалните

Съвместно учение "Граница 2016" на армията и полицията заради засилващото се напрежение на македонско-гръцката граница - според гръцките власти над 13 хиляди души са струпани в Идомени в очакване да бъдат пропуснати в Централна и Западна Европа.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:22, 05.03.2016
Чете се за: 02:19 мин.
У нас

Данни на разузнавателните служби на различни европейски държави, обаче, показват, че в Идомени вече е премината критичната граница от 20 хиляди мигранти.

Събраха се над 400 военни, гранични полицаи, служители от Жандармерията, както и хора от БЧК. Бяха разиграни всички възможни варианти за миграционен натиск по нашата граница.

Сценарий от реалността - няколко големи групи с мигранти са забелязани, чрез наблюдение от въздуха да се придвижват от вътрешността на Гърция към българската граница. Гранични полицай, Жандармерия и военни заемат позиции, за да пресрещнат нелегалните и да не допуснат навлизането им на наша територия. Спрени са на метри от браздата, когато мигрантите започват да проявяват агресия и да замерят униформените с всякакви предмети.

Хеликоптери Кугър, оборудвани за оказване на помощ и евакуация, също са в готовност и се включват в момента, когато е нужно да се окаже медицинска помощ на пострадали в трудно достъпните планински райони на границата ни с Турция.

Генерал-лейтенант Константин Попов, началник на отбраната: Вертолетите са оборудвани и за спасяване и за търсене на едно прекрасно ниво. Така както беше обещал премиера бяха осигурени необходимите финансови средства. Видяхте и с новите средства, които бяха осигурени. Мисля, че от тук нататък обаче има какво да се върши и това е само началото. Продължаваме с колегите от МВР и ще направил всичко възможно, за да действаме по начина, който се иска от нас.
Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: На базата на това, което видяхме в момента, можем да доразвием нашите планове и да гарантираме на българските граждани, че ние сме в пълна готовност да реагираме дори при най-тежка ситуация за нелегално преминаване на българската граница от мигранти.

Съвместното учение е проведено по границата ни с Гърция, западно от Кулата посока границата ни с Македония. Друга гореща точка от гръцка страна е Кавала и Драма, където лагерите вече се препълват и са на няколко дсетки километра от България.

Бойко Борисов, министър-председател: Имаме готовност за цялата граница. Не случайно ВВС със своите хеликоптери прелитат над границата. Наблюдаваме и в дълбочина какво се случва, за да можем да реагираме. Имаме много техника тук, така че в рамките на часове можем да дислоцираме в една или друга посока. Освен това само в рамките на един ден можем още 500 човека да свалим на границата. Имаме тази готовност. Стиковката и общото желание да си защитаваме границата виждате го има и в личния състав, за което му благодарих.


;

На извънредния Европейски съвет в понеделник, когато ще се проведе и среща на върха Европейски съюз - Турция, България отново ще настоява да не се изграждат огради в сърцето на Европа, а мигрантите да се приемат на Европейска територия при ясни условия.

Бойко Борисов, министър-председател: В понеделник отново ще защитя позицията си, която от много месеци настоявам и вече съм оптимист, защото и Туск ми е пратил писмо, което ме прави оптимист. А и вчерашните изказвания на френския президент и канцлера на Германия, показват, че този Съвет вече трябва да вземе решението, което съм им предлагал многократно. А то е да се възстанови Шенген, терминът "нелегални имигранти" да си бъде такъв - какъвто е по закон. Сиреч това не може да е да толерираме нарушението на закона.

Борисов е категоричен още, че трябва да има ясно разграничаване между икономически мигранти и бежанци. Според него срещу бягащите от война не трябва да се допуска създаване на негативно отношение.

Бойко Борисов, министър-председател: Защото от едната страна войната, от другата страна - оградата или нашата Жандармерия не е човешко. За това ние настояваме бързо да се реши проблемът. Още в понеделник да се дадат пари там, където трябва, за да ги установят. И към жените, децата максимално хуманно да се подхожда.

България ще подкрепи още оказването на финансова помощ на Гърция за изграждането на центрове от типа "Гореща точка", както и отпускането на средства на Турция за изграждането на още лагери за бежанци на нейна територия.


Ситуацията в цялата северна част на Гърция от Кавала на запад към границата на Гърция с Македония е изключително тежка. Всички лагери са препълнени. Вчера и днес гръцкото правителство спря извозването на мигрантите с кораби към Кавала и към Солун, но за сметка на това пък стана по-тежка ситуацията на Пирея. Нещата са на път да излязат извън контрол, коментира Иво Никодимов.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словашкият консерватор Фицо може да спечели трети мандат
Словашкият консерватор Фицо може да спечели трети мандат
България може да получи финансова помощ от ЕС при хуманитарна криза
България може да получи финансова помощ от ЕС при хуманитарна криза