За незаконна сеч в Държавно ловно стопанство „Шерба“ край Варна алармираха граждани. В сигнала се посочва, че районът е защитена територия и вододайна зона, а на мястото са докарани мелачка и трактори за извозване на незаконно добитата дървесина. Наш екип направи проверка.

Варна

Държавно ловно стопанство „Шерба“ се намира на територията на Община Дългопол. От сигнала става ясно, че мястото, където се извършва сечта, е под стената на язовир „Елешница“-само на няколко стотин метра от защитената територия. При направената проверка е установено, че се извършва почистване на отводнителното съоръжение там.

Тодор Гичев, дир. РУГ-Варна: Ние извършваме контрол основно в горски територии-как се сече, кога се сече, а това, което установихме не е горска територия.

Съоръжението е на „Напоителни системи“ и отвежда водите на язовира до река Камчия. Почистването му е планирано и за това са уведомени всички институции, заяви директорът на „Напоителни системи“ - Варна. Тъй като не разполага с тежка техника за извозване на дървесината, държавното предприятие е наело външна фирма. Тя трябвало само да складира изсечените трупи. От направените снимки обаче се вижда, че част от дървесината се смила на място.

Ведат Сакаллъ, директор на “Напоителни системи“-Варна: Това ще се провери допълнително, но аз от вас научавам, че въобще е имало такава машина там.
Тодор Гичев, директор на Регионалната дирекция по горите във Варна: В момента на проверката не се установи вдигане на дървесина, не установихме и някакво преработване.

От „Напоителни системи“ са категорични, че незаконна сеч в защитената територия няма.

Ведат Сакаллъ, директор на “Напоителни системи“-Варна: Това е такъв вид дървесина, която не представлява търговски интерес.“4.07“Когато дойде време законът ни задължава вече да уведомим общината, когато се налага да го изнасяме. Те ще пратят техен представител и ще се маркира тази дървесина.“

В момента почистването на дерето е спряно, докато тече проверката.