Тази вечер в Габрово се провежда протест срещу насилието. Той е провокиран от побоя, нанесен на продавач от група роми. Напрежението е от снощи, когато протестиращите опитаха да се саморазправят с нападателите. Действията на полицията и местната власт, които опитваха да успокоят протестиращите, бяха подкрепени от вицепремира Томислав Дончев, който тази сутрин пристигна в Габрово. В София вицепремиерът Красимир Каракачанов проведе извънредно заседание с ръководството на МВР.

Нападателите бяха изправени пред съда. Това достатъчно ли е да се успокои напрежението - вижте отговора от прякото включване на Десислава Петкова.

Габрово

Засега обстановката в града е спокойна, няма ескалация на напрежението. Хората обаче настояват за най-строги наказания срещу тримата мъже, които нападнаха служител в магазин.

Днес съдът постанови за тях най-строгата мярка за тях - задържане под стража, заради предишни криминални регистрации. Тримата роми - двама братя и техният племенник, са приведени в следствения арест във Велико Търново, за да бъде гарантирана тяхната сигурност, тъй като снощи граждани опитаха да нахлуят в ареста в Габрово.

Оставиха в ареста нападателите от Габрово

Оставиха в ареста нападателите от Габрово

Оставиха в ареста тримата роми, нападнали продавач в денонощен магазин в Габрово. Двамата братя и племенникът им ще бъдат преместени във Велико Търнов...

През целия ден в Габрово имаше засилено присъствие на полиция и жандармерия. Още преди обед кмета на града Таня Христова разпореди заради ескалацията на напрежение незабавно да бъдат съборени 14 къщи, които са общинска собственост, негодни са за живени и има опасност от самонастаняване на хора.

Таня Христова - кмет на община Габрово: Мерките, които предприехме с органите на реда е сформирането на координационен щаб, който следи и анализира ситуацията. Продължаваме действията от преди години за събарянето на къщи, които могат да бъдат използване за настаняване на хора по нерегламентиран ред.

Междувременно от полицията започнаха и масови проверки за адресни регистрации в кварталите, в които има присъствие на роми.

Габрово все още е под засилено полицейско присъствие

Габрово все още е под засилено полицейско присъствие

Габрово е под полицейска охрана след снощното напрежение в града. Както знаете, трима роми пребиха продавач в магазин в Габрово, бяха арестувани, след...

Вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че за да се стигне до тази ситуация през годините институциите са допуснали грешки.

Томислав Дончев -вицепремиер: Основната ни задача е друга -да не допускаме в обществото да се появява усещане,че някой има право да не спазва законите. Гневът, който виждме в момента, е породен от точно това усещане, че някой има право да не спазва законите и имат тази привилегия. Няма такива български граждани. Напрежението е факт и не бива поради политическо лицемерие да се отрича.

По думите на пострадалия Венцислав Иванов, който беше нападнат в неделя, видозаписът е изиграл съществена роля, съгражданите му да излязат по улиците в Габрово.

Венцислав Иванов: Аз съм благодарен на всички протестиращи, затова, че застанаха зад мен!

Събарянето на останалите къщи ще продължи и в следващите дни.

Извънредна среща в МС заради напрежението в Габрово

Извънредна среща в МС заради напрежението в Габрово

Заради напрежението в Габрово, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов свика в Министерския съвет извънредно заседание с ръководств...