Граждани се събраха пред сградата на БНТ в подкрепа на отстранения игумен на Кладнишкия манастир - отец Рафаил. Те настояват Софийската епархия да върне игумена на неговия пост.

Кладница, Перник

Отец Рафаил е отстранен, защото пречи на усвояването на европейски средства, а не защото не се грижи за храма. За това настояват привържениците му. Според тях игуменът се е справял добре със стопанисването на Кладнишкия манастир и е помагал на нуждаещите се.

В края на август пък в двора на манастира жители на село Кладница се събраха на протест срещу игумена на манастира. Те обвиниха отец Рафаил, че е оставил двора на манастира да обрасне в бурени, а помещенията да се превърнат в складове за боклуци.

Жителите на селото обвиниха йеромонаха, че е взел за себе си парите от дарения, които са събирани през годините за възстановяване на храма. Стигна се дори до намесата на полицията. Проверката на Софийската митропОлия установи нарушения и преди няколко дни отец Рафаил беше отстранен от Кладнишкия манастир "Свети Николай Мирликийски Чудотворец".