Представителите на гражданската инициатива AirBG.Info представиха резултати от едногодишната си работа на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Заради замърсяванията на въздуха в началото на миналата година група граждани се свързват помежду си и се включват в мрежата Luftdaten.info. Вземат от немската гражданска инициатива първите няколко измервателни уреди. Официално обявяват своята дейност на 5 април 2017 г., когато е обявено осъдителното решение за чистотата на въздуха срещу България, разказа ръководителят на групата AirBG.Info Стефан Димитров.

Днес те вече имат 630 измервателни уреди, разположени в цялата страна. За това време са направили около 42 млн. измервания на въздуха, разказа Димитров и допълни, че те реално се занимават с гражданска наука. Колегата му Петър Киров отбеляза, че най-младият им доброволец е на 13 години, а най-възрастният е на 76 години.

Варненецът Светослав Иванов представи резултатите от замерванията през зимния сезон, когато традиционно се отчитат най-сериозните замърсявания на въздуха. Той поясни, че двете основни причини за замърсяванията са отоплението на твърдо гориво и автотрафика. Този вид отопление и температурните инверсии през зимата са най-сериозния проблем на по-големите ни градове като София, Пловдив, Благоевград и Варна. При отоплителен сезон от 160 дни, в около 70 дни е имало превишение на нормите в столицата, каза Иванов. Най-зле е била ситуацията на 8, 26 и 27 януари и 13 февруари, като в тези дни замърсяванията са били около 5 - 6 пъти над нормата. В столицата за сезона са били извършени близо половин милион измервания. Рекордьор по замърсяване е Пловдив с 86 дни със запрашеност над нормата, коментира Иванов. По думите му най-зле е била ситуацията на 27 декември 2017 г. и на 17 януари т.г. Много силно замърсяване има в Благоевград - където са измерени превишения на нормите в 98 дни, но от групата не са включили града в класациите заради малкото си станции там - едва 11 към днешна дата. Иванов посочи, че пикови стойности се отчитат обикновено вечер между 18.00 и 22.00 часа, като за градовете София, Пловдив, Благоевград и Варна те са около 30 пъти над нормата.

Стефан Димитров отбеляза като добри новини бързото разрастване на тяхната мрежа, интереса на властите към темата за чистотата на въздуха, както и срещата която са имали с министъра на околната среда Нено Димов, с кмета на столицата Йорданка Фандъкова и представители на научната област, както и решението да направят съвместни замервания на въздуха с Изпълнителната агенция по околната среда.