НОВИНИ

Граждани от Пловдивско излязоха на протест срещу добива на инертни материали

Жители на Пловдив и пет села от областта протестираха срещу действащите кариери за добив на инертни материали. По обяд протестното шествие блокира Околовръстния път на Пловдив с искане за спиране работата на кариерите и забрана за разкриване на нови.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
19:17, 06.10.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Над 400 жители от общините Пловдив, Родопи и Куклен се обявиха за пореден път срещу дейността на двете кариери, които добиват инертни материали до село Белащица. Хората протестираха и срещу инвестиционното намерение за разкриване на ново находище в землищата на селата Гълъбово и Белащица.

Велизар Цолакидис, жител на Пловдив: Тази екологична бомба от години я търпим, взривове, прахоляци, това не се трае.

Росица Петрова, жител на село Белащица, община Родопи: Десет пъти има завишение на нормата на белодробните и сърдечни заболявания, най-вероятно на базата на мръсния въздух.

Тодор Шейнин, жител на село Гълъбово, община Куклен: Искаме държавата да си влезе в ролята на регулатор, който може да каже на какво разстояние от селища, на какво разстояние от питейни източници могат да се строят такива кариери.

Протестиращите изминаха пешa разстоянието от Белащица до Околовръстния път и Кукленско шосе, където блокираха движението за половин час. Шофьорите, които трябваше да изчакат, също подкрепиха протеста.

Евгени Майсторов: Може да сме в затруднено положение, но ги подкрепяме. Но препоръчваме и на самите кариери да се прехвърли протестът.

На протеста дойде и собственикът на фирмата, подал инвестиционно намерение за разкриване на нова кариера край Белащица. Той обяви, че още в понеделник ще го оттегли.

Илиян Филипов, предприемач: Категорично, дори ще излезем с такава позиция от сдружението "Бизнесът на Пловдив" с позиция за тези кариери. Да, тези кариери наистина оказват влияние за запрашеността на град Пловдив.

Следващата седмица двете действащи находища ще бъдат проверени от представители на енергийното министерство, а жителите на засегнатите села ще поискат среща с министър-председателя и главния прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънците решават на референдум дефиницията на думата семейство
Румънците решават на референдум дефиницията на думата "семейство"
ДПС поиска незабавна промяна в управлението и посочи като алтернатива себе си
ДПС поиска незабавна промяна в управлението и посочи като алтернатива себе си