НОВИНИ

Граждани подкрепиха лекарския протест в "Шейново"

Граждани и пациенти се присъединиха към протеста на медиците от "Шейново" срещу насилието над лекари след побоя над доктор Албена Гагова. Други болници в страната вече подкрепиха медиците от "Шейново", а Лекарският съюз призовава за символичен протест в петък.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
17:55, 05.07.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:16 мин.
Още

На протеста пред болница Шейново дойдоха не само пациенти на доктор Гагова, които я познават като професионалист, но и граждани потресени от агресията. Надяват се съдът да си свърши работата.

Калина Панайотова: Искам когато отида да раждам, искам моят лекар да мисли за мен, аз ще се чувствам спокойна и няма да се притеснявам, че някой ще ме удари.
Ана Славова: Обществото ни се разболява, тази агресия, която повсеместно цари срещу лекари, срещу учители, между деца, срещу медицински работници, в цялото ни общество смятаме, че трябва да спре.
;

Директорът на болницата доктор Румен Велев заяви, че протестът е чисто човешки и е срещу насилието, което няма цветове и политика, а е навсякъде в обществото ни.

д-р Румен Велев - директор на АГ болница "Шейново": Когато има такава силна гражданска позиция, мисля, че най-накрая нещата ще се случат. А какво очакваме да се случи, очакваме една заслужена присъда. Това е малко необяснимо, да правим такива граждански протести, за да можем да очакваме съдът да си свърши работата. Но ако трябва ще протестираме до дупка.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също изрази подкрепата си към доктор Албена Гагова и кампанията срещу насилието, която лекарите и цялото общество пое в последните дни. Общината е готова на предостави финансова помощ за допълнителни мерки за сигурност в здравното заведение.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Но нека си дадем сметка, че колкото и камери да има в болницата, ако кампанията не е насочена към агресивни хора пациенти и близки на пациенти, камерите няма да помогнат, камерите могат да констатират, да покажат какво се е случило. Но болницата няма как да не приема граждани, включително и близки на пациентите.

Лекари и пациенти се надяват доктор Гагова да успее да преодолее бързо травмите, нанесени и на работното място, състоянието и в момента все още е твърде тежко, каза доктор Велев.

д-р Румен Велев - директор на АГ болница "Шейново": Откровено не е много добре, психически осъзнава това, което се случва и е доста срината, но всички ние я подкрепяме и тази подкрепа, която всички вие давате смятам, че ще помогне да се възстанови по-бързо.

Правителството вече подготвя мерки срещу насилието над медици, а от лекарския съюз призоваха в петък всички медици да закачат сини лентички, в подкрепа на колегите си, пострадали от насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата внесе в съда обвиненията за строежа на зоопарка в Пловдив
Прокуратурата внесе в съда обвиненията за строежа на зоопарка в Пловдив
Валери Симеонов: Държавата предприема всички мерки за законността в Асеновград
Валери Симеонов: Държавата предприема всички мерки за законността в Асеновград