И към един нестандартен начин на протест. Граждани в София започнаха да поставят извадки от Закона за културното наследство върху фасади на сгради, обявени за паметници на културата. Целта е да се привлече вниманието на институциите към значимостта им и да припомнят, че всяко бездействие е престъпление срещу законите и историята на страната ни.

Къщата на началника на архитектурната служба към Столичната община през 1901 година Георги Фингов на улица "Шипка" 38 беше първата, която загрижени граждани обозначиха като паметник на културата. Повод за акцията им стана съборената през почивните дни двойна къща на Митов и Тодоров на булевард "Васил Левски" 19, чиито статут е премахнат през ноември с позволението на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов.

Гражданите не поискаха да покажем лицата им, защото се страхуват, че върху тях ще бъде оказан натиск.

Докато поставяха призивите се появи собственикът на къщата на Фингов и помоли те да бъдат свалени. По думите му в момента чака разрешение от отговорните институции, за да започне реставрирането на сградата в автентичния й вид.

Заради бързия резултат гражданите ще продължат в следващите дни да обозначават стари сгради паметници на културата в София. Според тях само така Националният институт за недвижимо културно наследство, Министерството на културата и Столичната община ще обърнат внимание на проблема.

Пред БНТ2 обединените от каузата заявиха, че ако до 1 седмица някой не реагира, ще бъдат заведени съдебни дела за неизпълнение на законите, които регламентират поддържането на сградите, обявени за паметници на културата.