Гражданин на Хондурас е обвинен в опит да извърши терористичен акт от името на екстремистката групировка „Ислямска държава“. Това бе съобщено от прокуратурата в американския щат Флорида.

© БТА

53-годишният Висенте Адолфо Солано, който живее в Маями, е обвинен в опит за използване на оръжия за масово поразяване при планирана атака в търговски център в Маями, се казва в изявлението. Според разследващите Солано е пристигнал в САЩ с туристическа виза, а през 2002 получава разрешение за временно пребиваване в страната.

Според прокуратурата той е планирал да активира взривно устройство в търговски център. Той влязъл в контакт с агенти на ФБР под прикритие. Те му доставили фалшиво взривно устройство, с което той пристигнал в търговския център, където бил арестуван. Прокуратурата разполага и с негови видеозаписи, на които той говори в подкрепа на действията на ИД и произнася антиамерикански речи. Ако бъде признат за виновен той може да получи доживотна присъда и глоба в размер на четвърт милион долара.